Home Actueel Archief No cure, no pay, no way?

No cure, no pay, no way?

Archief
30-03-17

Het wil maar niet lukken met een proef waarin een vorm van ‘no cure, no pay’ voor letselschadeadvocaten wordt getest. De Vereniging van Letselschadeadvocaten spreekt van koudwatervrees. Terecht?

De proef werd gestart om de toegang tot een advocaat vooral voor mensen met een middeninkomen gemakkelijker te maken. Zij komen immers niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, maar zijn vaak niet draagkrachtig genoeg om zelf een advocaat in de arm te nemen, met het risico de zaak te verliezen en dan opgescheept te zitten met de schade én hoge kosten op de koop toe.

Letselschadebureaus mogen wel op basis van ‘no cure, no pay’ werken, maar advocatenkantoren niet. Daardoor zou oneerlijke concurrentie ontstaan. Maar door advocaten ook toe te staan met dit beloningsprincipe te werken, bestaat het gevaar dat advocaten alleen nog kansrijke zaken aannemen.

De proef nu houdt in dat advocaten een resultaatafhankelijke vergoeding mogen vragen in complexe letselschadezaken, waar strijd is over de aansprakelijkheid. Slechts weinig zaken blijken zich hiervoor te lenen. De strenge voorwaarden en daarbij opgeteld de grote financiële risico’s die advocatenkantoren lopen bij verlies van de zaak, zijn volgens de branchevereniging Letselschade Experts de reden dat de proef maar niet van de grond wil komen.

Behalve het ‘no cure no pay’-principe als vervanging van de aloude uurtje-factuurtje-afspraak zijn er verschillende andere mogelijkheden om tot prijsafspraken te komen met een advocaat:

Fixed fee

U betaalt een vaste prijs, gebaseerd op een schatting van de uren die nodig zijn voor een zaak. Vaste prijzen zijn geschikt voor standaarddiensten zoals het opstellen van algemene voorwaarden of een incasso-kort geding. Maar niet alle zaken lenen zich voor een vaste prijs. Complexe procedures, waarvan niet duidelijk is hoe veel tijd ze gaan kosten, zijn minder geschikt.

Capped fee

Bij een capped fee rekent de advocaat een uurtarief tot een plafondbedrag is bereikt.

No cure pay less

No cure no pay is buiten de kaders van het bovenbeschreven experiment verboden, maar u mag wel met de advocaat afspreken dat u een bepaald bedrag in mindering brengt wanneer de zaak in uw nadeel wordt beslist.

Maatwerk

Daarnaast zijn maatwerkarrangementen mogelijk, die wij graag met u bespreken.

 

Deel dit artikel