MENU
Franchise

Franchise

In het franchiserecht heb je te maken met verschillende rechtsgebieden: contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht  en huurrecht maken hier ondermeer deel vanuit.

 
Franchise is een samenwerkingsvorm die de laatste jaren meer en meer groeit. Loop door een willekeurige winkelstraat, ongeacht in wat voor stad, en de winkels die onderdeel uitmaken van een franchiseformule  zijn in overgrote meerderheid aanwezig: Bakker Bart, Gall & Gall, Etos, Albert Heijn, Blokker, MacDonalds, Intersport etc.
 
Een franchiserelatie is een bijzondere relatie. De franchisenemer is immers, anders dan een filiaalchef, geen werknemer van de franchiseonderneming maar  een zelfstandige ondernemer met alle rechten en verplichtingen die daarmee samen gaan. Echter, een franchisenemer dient zich ook te conformeren aan de franchiseformule. Niet voor niets handelt hij onder de grote paraplu van de franchisegever. Op het eerste gezicht zou je denken het beste van twee werelden; enerzijds zelfstandig ondernemer zijn – iets wat de laatste jaren, mede gezien de economische crisis, een steeds grotere vlucht neemt – en anderzijds gebruik kunnen maken van de kennis en ervaring van een franchisegever. Desondanks zien we als advocaat dat het in de verhouding tussen franchisegever en franchisenemer vaak misgaat.
 
Ons kantoor beschikt over een team van franchisespecialisten met jarenlange ervaring in het adviseren van zowel franchisegevers als franchisenemers. Ons kantoor heeft expertise met betrekking tot de oprichting van een franchiseorganisatie, het bijstaan van collectieven van franchisenemers, het opstellen en beoordelen van franchiseovereenkomsten. Naast deze omvangrijke adviespraktijk wordt er ook met grote regelmaat geprocedeerd.
 
Köster Advocaten NV is verbonden aan First Formula, hét platform voor franchisegevers en franchisenemers. Samen met First Formula heeft Köster Advocaten NV een vraagbaak opgezet waar franchisegevers, doch ook franchisenemers zich tot kunnen wenden met dagelijkse voorkomende vragen.