Home Actueel Arbeidsrecht Net als in de film: ontslag na fraude

Net als in de film: ontslag na fraude

Arbeidsrecht
19-11-18

Het van oorsprong Franse bioscoopbedrijf Pathé is actief in vele landen en er gaan grote sommen geld om. Als aan de financieel directeur wordt gevraagd grote bedragen over te maken zonder dat hij daarover mag communiceren met zijn collega’s , gaan er niet meteen alarmbellen af. Maar dan blijkt Pathé slachtoffer te zijn geweest van fraude. De financiële directeur wordt op staande voet ontslagen. Terecht?

De fraude begint met een e-mailwisseling tussen de managing director respectievelijk de financieel directeur en de CEO van de moedervennootschap in Frankrijk. Althans, dat denken de managing director en de financieel directeur. Lang verhaal, korte versie: de managing director en de financieel directeur worden om de tuin geleid door fraudeurs die zich voordoen als de CEO van de vennootschap. De nep-CEO betrekt hen in een transactie die ‘strictly confidential’ is en met uiterste discretie behandeld moet worden – de concurrentie kijkt mee. Hoewel de managing director en financieel directeur zich op verschillende momenten in het proces achter de oren krabben, laten ze zich meevoeren in deze zogeheten CEO-fraude: fraude waarbij oplichters zich fraude voordoen als CEO naar de financiële afdeling e-mailen met het verzoek geld over te maken. De berichten die ze ontvangen, komen van een e-mailadres dat gelijk is aan het e-mailadres van de hoogste baas in Frankrijk en er wordt een medewerker van KPMG opgevoerd als betrokkene die de deal een legale basis zou verschaffen. Pathé gaat voor ruim 19 miljoen euro het schip in. De financieel directeur wordt op staande voet ontslagen, omdat hij verschillende ‘red flags’ genegeerd zou hebben.

De financieel directeur vraagt de rechter het ontslag op staande voet te vernietigen, omdat het (i) niet onverwijld gegeven zou zijn en (ii) omdat van een dringende reden geen sprake zou zijn. Hij meent gedaan te hebben wat nodig was om te controleren of de betalingsopdrachten bevoegd werden gedaan. Pathé had hem nooit opgeleid om fraude te signaleren. En de ‘red flags’ waarop hij had moeten aanslaan, waren dusdanig klein dat hem op dit punt geen verwijt kan worden gemaakt. Met de wijsheid van nu is het gemakkelijk hierop te wijzen, aldus de financieel directeur.

Dringende reden

De rechter baseert zijn oordeel voor een groot deel op de bevindingen van het door Pathé ingeschakelde recherchebureau: de financieel directeur is op geraffineerde wijze in een val van fraudeurs gelokt. De door Pathé opgesomde ‘red flags’ kunnen met de wijsheid van achteraf niet over het hoofd worden gezien en er kan geen twijfel zijn dat de conclusie had moeten zijn: er klopt iets niet. Maar waar het om gaat is of de financieel directeur die ‘red flags’ destijds heeft gezien of had moeten zien en niettemin zijn handelwijze niet heeft aangepast. Dat is onvoldoende gebleken, aldus de rechter. En wat hij meer of anders had moeten doen, heeft Pathé niet voldoende concreet gemaakt. Van een dringende reden is al met al geen sprake en de opzegging zal worden vernietigd.

Onverwijld

Nu de opzegging is vernietigd omdat een dringende reden ontbreekt, kan in het midden blijven of het ontslag onverwijld gegeven is.

Overigens gaat de rechter wel mee in het subsidiaire verzoek van Pathé om de arbeidsovereenkomst alsnog te ontbinden wegens verwijtbaar handelen. Wel ontslag, maar niet op staande voet.

Meer weten over ontslag op staande voet? Neem contact met ons op

Liselotte Mannaerts

Deel dit artikel