Home Actueel Archief Muzikanten hebben ook rechten

Muzikanten hebben ook rechten

Archief Intellectueel Eigendomsrecht
11-01-18

Lana del Rey, Amerikaans singer-songwriter en model, is door Radiohead beschuldigd van plagiaat. Volgens de Engelse rockband pleegt ze met haar nummer Get Free inbreuk op het auteursrecht omdat het lied te veel lijkt op hun eigen nummer Creep.

De Volkskrant meldt dat Radiohead zelf in de jaren negentig om precies dit nummer werd aangeklaagd door twee Engelse songwriters. Creep zou op zijn beurt weer te veel lijken op een nummer dat de heren Hammond en Hazlewood schreven voor The Hollies. Volgens de krant is het ook niet eenvoudig om auteursrechtinbreuk vast te stellen, vooral niet bij popmuziek, omdat in dat genre gebruik wordt gemaakt van een zeer beperkt aantal akkoorden. De grens tussen imitatie en inspiratie is dan ook niet altijd even simpel te onderscheiden.

Zowel de componist als de tekstschrijver hebben auteursrechten op werk dat zij origineel gemaakt hebben, dat een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijke stempel van de makers draagt. Er rust geen auteursrecht op een stijl of sfeer. Een auteursrecht ontstaat van rechtswege, dat wil zeggen dat geen formele handeling nodig is om het recht vast te leggen. Voor muzikanten zijn ook de naburige rechten van groot belang: zij geven uitvoerende kunstenaars het recht bijvoorbeeld een liedje te zingen dat speciaal voor hen geschreven is.

Makers hebben het recht om openbaarmaking en vermenigvuldiging te verbieden. Wie het werk openbaar wil uitvoeren, kopiëren of verspreiden moet daar vooraf toestemming voor vragen aan zowel de componist als de tekstschrijver. Auteursrechten kunnen worden overgedragen of in licentie gegeven worden, bijvoorbeeld aan een muziekuitgeverij. 

Dit mag allemaal niet:

Advies nodig over bescherming van uw auteursrecht? Neem contact op!

 

Deel dit artikel