Home Actueel Archief MOAM collective 2016 – Third time’s a charm

MOAM collective 2016 – Third time’s a charm

Archief
18-04-16

MOAM is terug voor een derde editie, MOAM 3.0. Na twee succesvolle edities in EYE en Rijksmuseum start MOAM collective 2016 met een nieuwe groep van vijf jonge designers.

Deze getalenteerde designers zijn afgestudeerd aan verschillende academies en werken nu tezamen aan één collectie. Eind 2016 wordt de collectie in Nederland geshowd. Het collectief wordt gecoacht door dé grote namen uit de Nederlandse creatieve industrie.

Het collectief
Voor deze derde editie heeft het team van Stichting MOAM bij het selecteren van de vijf jonge designers gekeken naar creativiteit en vernieuwing. Het collectief bestaat dit jaar uit Christiaan de Vries (AMFI), Elysanne Schuurman (HKU), Olivier Jehee (KABK), Maartje Janse (ArtEZ) en Nikki Duijst (KABK). De designers zijn gekozen op elkaar aansluitende specialismen, daar deze vijf talenten tezamen één collectie maken. Dit jaar staan craftmanship, duurzaamheid, innovatie en samenwerken centraal.

De coaches
Wekelijks wordt het team bijgestaan door drie mode-pioniers; Frans Ankoné, Mariette Hoitink en Peter Leferink. Daarnaast zal het collectief gecoacht worden door iconische namen als Claes Iversen, Dieter de Cock, Fiona Hering, Iris Ruisch, Jan Jansen, Jan Taminiau, Maison the Faux, Mart Visser, Pauline van Dongen, Ronald van der Kemp en Saskia Stoeckler. Deze coaches, met elk een enorme expertise, (inter)nationale ervaring en vakkennis, zorgen voor kennisoverdracht aan de nieuwe generatie en een masterclass fashion van de top van de Nederlandse creatieve industrie.

Het traject
Zes maanden lang zal het collectief innig samenwerken aan een collectie bestaande uit minimaal 24 looks voor man en vrouw. Van conceptontwikkeling tot collectiepresentatie; het gehele traject wordt afgelegd door het team met volledige creatieve vrijheid. Daarbij worden ze gesteund en geadviseerd door de verschillende coaches, kennisoverdracht en talentontwinkeling staan centraal. De designers werken het concept uit tot een volwaardige collectie, waarbij ze in het vervaardigen van de items ondersteund worden door de leerlingen van Meester Opleiding Coupeur.
Voor het eerst in haar bestaan laat MOAM een cameraploeg binnen in het atelier, het gehele traject zal exclusief gefilmd worden voor een documentaire door Nielson&Claus. Deze beelden worden getoond op Vogue.nl

De partners
Samenwerken staat ook dit jaar weer centraal, niet alleen tussen coaches en designers, maar juist ook met andere creatieve pioniers als Philips; door de samenwerking met deze partner krijgen de designers ook kennis en ervaring uit andere creatieve sectoren toegespeeld. De partnerships met Rabobank en HTNK zijn wederom geprolongeerd. Daarnaast heeft Stichting MOAM subsidies mogen ontvangen voor MOAM collective 2016 van het Amsterdam Fonds voor de Kunst en het Meester Koetsier Fonds.

Copyright © Koers von Cremer

MOAM
MOAM is een multidisciplinair platform, opgericht door Martijn Nekoui, dat jong creatief talent koppelt aan iconische namen uit de Nederlandse creatieve industrie. MOAM werkte onder andere samen met Rijksmuseum, Viktor&Rolf, Frans Molenaar, HEMA, Doutzen Kroes en FOAM.

 

 

 

Deel dit artikel