Dit weekend publiceerde De Volkskrant een verhaal over seksueel misbruik van jeugdspelers van PSV en Vitesse. In zulke gevallen zijn de reacties van bestuur of directie bijzonder belangrijk. Voor de verwerking door het slachtoffer en voor de toekomst van de club zelf.
De directies van Vitesse en PSV hebben de oud-jeugdspelers excuses aangeboden en roepen (oud)-spelers op zich te melden als ze zijn misbruikt. Een verstandige reactie, volgens Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. ‘Gerbrands en De Wit hebben laten zien dat de top van hun organisatie dit probleem serieus neemt. Daarmee geven ze het signaal af aan slachtoffers dat het mogelijk is je te melden en dat de zaak niet wordt gebagatelliseerd’, zegt ze in De Volkskrant.
Seksueel misbruik komt overal voor, in alle maatschappelijke geledingen. En als het Nederlandse voetbalklimaat maar een beetje lijkt op het Engelse, dan zijn de twee verhalen uit de Volkskrant slecht een topje van de ijsberg. Nadat in november 2016 Chris Unsworth en Steve Walters met hun verhaal naar buiten traden, kwam een stroom aan vergelijkbare meldingen op gang. En het kan in elke vereniging voorkomen, ook bij zogenaamde ‘keurige’ sporten als hockey, zo bleek uit het geval met HGC-trainer Luigi C.
Elke bestuurder schrikt als een dergelijk geval zich in zijn vereniging voordoet. Een protocol kan in dat geval houvast geven. Zo’n protocol kan de volgende onderdelen bevatten:
Heeft u hulp nodig bij het ontwerpen van een protocol?