Home Actueel Archief Minder lang partneralimentatie betalen? Hierbij een update

Minder lang partneralimentatie betalen? Hierbij een update

Archief
18-08-15

Ben je getrouwd geweest en zijn er tijdens het huwelijk kinderen geboren, dan moet je op dit moment maximaal twaalf jaar lang partneralimentatie betalen.Deze wettelijke alimentatieregeling is de afgelopen jaren niet onbesproken gebleven. Het systeem lijkt achterhaald. Nu geldt het uitgangspunt dat de ex-partner hetzelfde welvaartsniveau behoudt als tijdens het huwelijk. Binnenkort  wordt de hoogte van de partneralimentatie bepaald op basis van het inkomensverlies dat de ex-partner mogelijk heeft geleden als gevolg van het einde van het huwelijk. Alimentatie zou meer een vangnet moeten worden waardoor terugkeer naar de arbeidsmarkt wordt gestimuleerd.

 

In het wetsvoorstel “Wet herziening partneralimentatie” is opgenomen dat de duur van de partneralimentatie wordt ingekort naar de helft van het aantal jaren van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Ben je korter dan 3 jaar getrouwd geweest dan hoeft er geen partneralimentatie te worden betaald. Slechts in enkele gevallen geldt een uitzondering en dan zou de partneralimentatie langer betaald moeten worden, bijvoorbeeld:

 

In het wetsvoorstel wordt ook gepleit voor lagere alimentatiebedragen en zou er geen rekening meer gehouden hoeven worden met inflatie. Ook zou het mogelijk moeten worden dat de partneralimentatie al in de huwelijkse voorwaarden wordt vastgelegd. Dat voorkomt veel discussie bij scheiding.  

 

Het wetsvoorstel bevat een overgangsregeling. Bestaande alimentatieverplichtingen en procedures ingediend vóór de nieuwe wet, vallen onder het oude recht. Procedures/alimentatieverplichtingen na inwerkingtreding van de wet vallen onder het nieuwe stelsel.

 

Waarschijnlijk wordt het wetsvoorstel in het najaar bij de Tweede Kamer ingediend en de verwachting is dat de nieuwe wet binnen een jaar in werking zal treden. Of dat ook haalbaar is, valt nog te bezien. Wij houden u graag op de hoogte.

 

Voor al uw (familierecht- en echtscheidingsvragen kunt u vrijblijvend en kosteloos tijdens de Dag van de scheiding (op vrijdag 11 september 2015) bij ons terecht: telefonisch spreekuur (09:00-17:00 uur) en inloopspreekuur op ons kantoor in Haarlem  (09:00-14:00 uur)


Deel dit artikel