Home Actueel Archief Licht uw gedragsregels door!

Licht uw gedragsregels door!

Archief
17-08-17

Een metrobestuurder wordt  tijdens het besturen van de metro met een mobiele telefoon in de hand gezien. De werkgever vraagt de rechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Hij zou al eerder een laatste waarschuwing gekregen hebben. Dat klopt, maar toch wijst de rechter het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst af. Hoe kan dat?

Metrobestuurder T is wat je noemt geen modelwerknemer. Al verschillende keren heeft hij interne gedragsregels overtreden, zoals kledingvoorschriften, voorschriften bij ziekteverzuim of gedragsregels bij te laat komen. Hij heeft inmiddels een ernstige en laatste waarschuwing aan de broek: als hij nog één keer een van de voornoemde gedragsregels overtreedt, volgt ontslag.

Ook het gebruik van de mobiele telefoon is aan interne gedragsregels onderworpen. De mobiel hoort, om redenen van veiligheid, in de tas te zitten en uit te staan tijdens het besturen van de metro. Het vervoerbedrijf heeft diverse bewustwordingscampagnes rondom dit thema gevoerd. In mei 2016 was er nog een vervolgcampagne, waarin duidelijk werd gemaakt dat bij overtreding van de bedrijfsregels op dit gebied een laatste, schriftelijke waarschuwing volgt. Een intensievere controle op nakoming van de regel werd aangekondigd.

En dan wordt T tijdens het besturen van de metro gezien met een mobieltje in de hand, door een collega van het hoofdkantoor. T moet op het matje komen bij de directie, maar ontkent dat hij een mobiel in de hand had. Vervolgens wordt hij geconfronteerd met een filmpje dat de collega heeft gemaakt, waarop duidelijk te zien is dat hij wel degelijk een telefoon in de hand had. Voor de werkgever is de maat vol en het vertrouwen verdwenen: T moet vertrekken en de werkgever dient een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in.

T is het met de ontbinding niet eens. Hij meent dat het ontslag disproportioneel is en bovendien heeft hij geen laatste schriftelijke waarschuwing ontvangen over het gebruik van de mobiele telefoon, zoals dat wel is vastgelegd in de gedragsregels. De rechter is het daarmee eens: T had weliswaar eerder een laatste waarschuwing ontvangen, maar die ging niet over het gebruik van de mobiele telefoon. De rechter wijst het verzoek tot ontbinding af.

De interne gedragsregels hebben in dit geval meegespeeld in het oordeel van de rechter. Wilt u weten of uw interne gedragsregels aansluiten bij uw bedoelingen? Dan nemen wij ze graag kritisch met u door.

 

Deel dit artikel