Home Actueel Archief Letselschade-uitkering en scheiding

Letselschade-uitkering en scheiding

Archief
30-09-14

Naast het verdelen van de inboedel en de zorg voor eventuele kinderen, moeten echtparen die gehuwd zijn in gemeenschap van goederen hun gezamenlijk vermogen verdelen na een echtscheiding. Wist u dat een letselschade-uitkering ook onder dit gezamenlijk vermogen kan vallen?

 

Dit kan dus betekenen dat een uitkering die tijdens het huwelijk aan een van de partners is toegekend, na een scheiding moet worden verdeeld. Hoofdregel is dat al het vermogen dat bij aanvang van het huwelijk aanwezig is en tijdens het huwelijk wordt verkregen gezamenlijk is en verdeeld moet worden. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel.

 

Geërfd of geschonken vermogen waaraan een uitsluitingsclausule is verbonden blijven privé. Maar ook hoeven vermogensbestanddelen die aan een van de echtgenoten verknocht zijn bijvoorbeeld niet te worden verdeeld. Onder verknocht vermogen worden goederen en schulden verstaan die op bijzondere wijze zijn verbonden aan een van de partners. Denk aan een arbeidsovereenkomst of invaliditeitspensioen. In de meeste gevallen wordt ook smartengeld onder het verknocht vermogen geschaard. Toch is een letselschade-uitkering in de vorm van smartengeld niet zomaar verknocht. In geval van twijfel moet degene die zich beroept op verknochtheid met harde bewijzen komen. Als het smartengeld enkel het leed van een van de partners verzacht, zal verknochtheid eerder worden aangenomen.

 

Meer weten over de verdeling van een letselschade uitkering bij echtscheiding? Laat u verder adviseren. Onze familierecht advocaten staan u graag te woord.

Deel dit artikel