Home Actueel Archief Leen Bakker kan weer rustig slapen

Leen Bakker kan weer rustig slapen

Archief
02-10-17

Ruim duizend klanten van Leen Bakker eisten via de rechter levering van een hoogslaper voor 24 euro. De meubelketen bood op de website tijdelijk hoogslapers voor die prijs aan.

De hoogslaper die door Leen Bakker voor 24 euro werd aangeboden. Foto: Leen Bakker

De aanbieding sloeg zó aan dat hij al snel via allerlei sociale media gedeeld werd, waardoor tienduizenden consumenten de hoogslaper bestelden. Het bleek om een technische fout te gaan.

Leen Bakker liet de klanten weten dat het een vergissing was en annuleerde de bestellingen. Het bedrijf vindt dat de klanten zelf ook hadden kunnen weten dat het hier om een vergissing ging. De keten bood de klanten wel een korting van 40 procent aan, maar voor zo’n duizend klanten was daar de kous niet mee af. Ze verenigden zich in een stichting en spanden via een juridisch adviesbureau een kort geding aan.

De rechtbank is van oordeel dat het duidelijk is de aanbieding een vergissing was en klanten hadden dat kunnen weten. Daarmee is er feitelijk geen koopovereenkomst tot stand gekomen, aldus de rechtbank.

In 2008 al deed het hof in Den Bosch een vergelijkbare uitspraak in een zaak rondom postorderbedrijf Otto. Door een programmeerfout had Otto op zijn website tijdelijk lcd-televisies aangeboden voor € 99,-. Klanten die zo’n toestel bestelden, kregen een ontvangstbevestiging van hun order. Bij ontdekking van de fout annuleerde Otto alsnog de bestellingen. Boze consumenten stapten met de ontvangstbevestiging naar de rechter, maar ook in die zaak oordeelde de rechter dat de koop niet geldig was. Volgens het gerechtshof was een ontvangstbevestiging nog geen bewijs dat de bestelling was geaccepteerd en voor kopers was het ook duidelijk dat er sprake was van een vergissing. Ook Otto hoefde niet te leveren.

Meer weten over  de totstandkoming van overeenkomsten? Neem contact met ons op!

 

Deel dit artikel