Home Actueel Archief Kids op de catwalk

Kids op de catwalk

Archief
21-01-11

Bij fotoshoots, commercials en modeshows wordt er veel gebruik gemaakt van kindmodellen. Mode wordt steeds belangrijker voor kinderen en wie kan een merk beter verkopen aan kinderen dan kinderen zelf? Het is voor designers van kindermode belangrijk om met kindmodellen te kunnen werken. Maar voor het werken met kindmodellen gelden speciale regels. Waar moet je als designer op letten?

 

Allereerst moeten de ouders (of de wettelijke vertegenwoordigers) van een minderjarige toestemming geven om gebruik te mogen maken van het beeldmateriaal dat van het kind wordt gemaakt. Dit betekent niet dat het kind zelf geen zeggenschap heeft over het gebruik van het beeldmateriaal. Iedere persoon die wordt gefotografeerd heeft portretrechten. Op basis van deze portretrechten kan een geportretteerde persoon zich verzetten tegen publicatie van zijn of haar foto. Het is daarom van belang om als opdrachtgever de expliciete toestemming van het model te krijgen voor het gebruik van de foto’s. Een kind mag deze toestemming zelf verlenen maar de ouders (of wettelijke vertegenwoordigers) moeten daar wel mee instemmen. Als de ouders geen toestemming geven voor het gebruik van het portret van hun kind, dan kunnen zij de overeenkomst ongedaan laten maken. Als opdrachtgever sta je dan met lege handen! Om dit soort problemen te voorkomen is het dan ook raadzaam om voor het gebruik van de foto’s die van het kind zijn gemaakt van te voren expliciete toestemming van de ouders te vragen.

 

Daarnaast mag een minderjarige niet ongelimiteerd betaald werk verrichten. Hier gelden speciale wettelijke regels voor. Het uitgangspunt is dat minderjarigen in principe geen arbeid mogen verrichten, tenzij aan bepaalde vereisten wordt voldaan. Voor modeshows of fashionshoots kan voor kinderen tot 13 jaar een ontheffing van de Arbeidsinspectie worden verkregen. Vanaf 13 jaar mogen kinderen wel licht werk verrichten en is er geen ontheffing van de arbeidsinspectie nodig om een kind als model te mogen laten werken. Afhankelijk van de leeftijd mag een minderjarige een aantal dagen/ uren per week werken. Zo mag een kind van 7 jaar bijvoorbeeld maar vier uur per dag werken op een niet-schooldag, terwijl een kind van 15 jaar maximaal acht uur mag werken op een vrije dag. Daarbij moet rekening worden gehouden met het feit dat schoolgaande kinderen over het algemeen maar één keer per week 2 uur mogen werken op een schooldag. Als je andere wensen hebt, kan het de moeite waard zijn om je te verdiepen in de uitzonderingsmogelijkheden. Het is in ieder geval van belang er rekening mee te houden dat repetities ook onder werktijd vallen. Kortom, werken met kindmodellen is leuk, maar wees je bewust van de speciale regels die daarvoor gelden!

Deel dit artikel