Home Actueel ICT & Privacy ‘Ken ik jou niet ergens van?’

‘Ken ik jou niet ergens van?’

ICT & Privacy
05-03-18

Facebook gaat opnieuw het omstreden instrument van gezichtsherkenning inzetten. Doordat gebruikers eerst toestemming moeten geven om gezichtsherkenning in te schakelen, gaat Facebook er vanuit dat eerdere privacybezwaren voldoende zijn weggenomen.

Automatische gezichtsherkenning houdt in dat Facebook gezichten op foto’s “scant” en vervolgens – op basis van profielgegevens en andere foto’s –een voorstel doet aan de gefotografeerde om zichzelf en/of vrienden automatisch te taggen.

Facebook wil met de automatische gezichtsherkenning voorkomen dat kwaadwillende gebruikers zich op Facebook voordoen als iemand anders. Mocht een gebruiker toch proberen andermans gezicht in zijn profielfoto te zetten, dan stuurt het sociale netwerk een bericht naar degene wiens foto wordt misbruikt.

Facebook gaat ook berichten sturen naar gebruikers die op een foto staan, maar daarin nog niet getagd zijn. Degene die het bericht ontvangt, kan ervoor kiezen om dat zo te laten, alsnog zichzelf te taggen of de plaatser van de foto aan te spreken wanneer je niet wil dat die foto online staat. Volgens Facebook wordt het hierdoor voor de gebruikers duidelijker waar hun beelden te zien zijn en eventueel misbruikt worden.

Een aantal van deze functies zit al langere tijd in Facebook, maar konden niet individueel aan of uit worden gezet. Vanwege grote privacybezwaren vanuit de Europese Unie zette Facebook de functie in de EU volledig uit, maar zet hem nu weer aan, in een – volgens het bedrijf – verbeterde versie. Het verschil is dat Facebook haar gebruikers nu om toestemming vragen en de gebruiker de functie kan uitschakelen.

Gezichtsherkenningstechnologie is inmiddels ver ontwikkeld. In Rusland verscheen vorig jaar de app FindFace, waarmee iedereen de identiteit kan achterhalen van willekeurige voorbijgangers door domweg een foto van hen te maken. In China wordt gezichtsherkenningstechnologie ingezet om mensen die door rood lopen, publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. In Nederland wordt gezichtsherkenning onder meer door de politie gebruikt. Wanneer rechercheurs een verdachte op een foto of filmpje willen identificeren, kunnen ze de foto door grote databases – met zo’n 800.000 gezichten – halen. Ook in beveiliging kan gezichtsherkenning een belangrijke rol spelen.

Wilt u weten of  uw organisatie gezichtsherkenning kan inzetten? Neem contact op!

Team IT & Privacy

Iris Tuk

Deel dit artikel