Home Actueel Archief Jesse Mateman heeft een varkentje te wassen over zijn portretrecht

Jesse Mateman heeft een varkentje te wassen over zijn portretrecht

Archief
16-10-17

De 21-jarige Jesse Mateman uit Doetinchem wordt er door de Engelse Sophie Stevenson van beschuldigd dat hij een pull a pig game met haar gespeeld zou hebben.

Het verhaal kreeg gruwelijk veel aandacht in de Engelse media, die inmiddels allemaal op jacht zijn naar de vermeende dader.

Jesse voelt zich nu zo in het nauw gedrongen dat hij een advocaat heeft ingeschakeld. Via de advocaat roept hij alle media op zijn foto uit hun publicaties te verwijderen. Hij beroept zich daarbij op zijn portretrecht. Als de media geen gehoor geven, zal de juridische weg bewandeld worden, laat hij via zijn advocaat weten.

Pull a pig is een spel waarbij  jongens een lelijk meisje versieren en haar dan achteraf dumpen, vaak via een tekstbericht met ‘pig’. Jesse erkent seks met het meisje gehad te hebben maar ontkent dat sprake was van pull a pig.

Of de media vinden dat Mateman gelijk heeft door zich te beroepen op zijn portretrecht en zullen overgaan tot verwijdering van zijn portret, is nog maar de vraag. In ieder geval kan je niet via een algemene oproep afdwingen dat verschillende media foto’s verwijderen. Dat kan alleen via de rechter, waarbij alle partijen afzonderlijk of tezamen als gedaagden moeten worden gedagvaard.

Daarnaast zou Mateman Google – als verwerker van zijn persoonsgegevens – kunnen vragen om de zoekresultaten die verwijzen zijn foto te verwijderen, op basis van het zogenoemde ‘recht om vergeten te worden’. Dit kan bijvoorbeeld als het tonen van deze zoekresultaten in strijd is met de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit. Iets dergelijks gebeurde in het zogenaamde Costeja-arrest. Een Spaanse ondernemer wilde een krantenartikel laten verwijderen door Google. Als je op zijn naam zocht, kwam dat artikel – uit 1998, waarin een gedwongen verkoop van zijn bezittingen werd aangekondigd – bovendrijven. Hij vond dat die informatie niet meer relevant was en hem zelfs schade berokkende. Hof van Justitie van de EU gaf hem gelijk. Het Hof vond dat zoekmachines diverse informatie van een bepaalde persoon in kaart kunnen brengen die anders moeilijker met elkaar in verband kan worden gebracht. Daardoor kunnen internetgebruikers een min of meer gedetailleerd profiel opstellen van de personen waarop is gezocht. En volgens het Hof kan daar een conflict ontstaan met het recht op privacy. Dus ook als informatie rechtmatig is, kan een zoekmachine gedwongen worden om die informatie te verwijderen.

Dergelijke verzoeken worden door Google overigens zelden gehonoreerd.

De hele kwestie lijkt een fors uit de hand gelopen puberale escapade. Het is voor Mateman te hopen dat de Engelse media snel een nieuw schandaal opduikelen.

Meer weten over schending van het portretrecht?

 

Deel dit artikel