Home Actueel Archief Is uw webshop al in lijn met de nieuwe regelgeving?

Is uw webshop al in lijn met de nieuwe regelgeving?

Archief
21-01-14

In Europa zijn nieuwe regels in aantocht op het gebied van het consumentenrecht. In december 2013 zijn deze nieuwe Europese regels in de Nederlandse wet geïmplementeerd. Ondernemers krijgen vervolgens een half jaar de tijd om hun webshops op de nieuwe wetgeving aan te passen. Wie dit niet op tijd en goed regelt, riskeert een boete.

 

Dat een dergelijke boete hoog op kan lopen, bleek vorig jaar toen de Consumentenautoriteit aan luchtvaartmaatschappij Ryanair een boete oplegde van € 370.000,-. Reden hiervoor was dat Ryanair vier overtredingen had begaan in haar online boeking proces. Ryanair bood op haar website vliegtickets aan voor prijzen waarbij niet alle voorzienbare en onvermijdbare kosten waren inbegrepen, zoals heffingen en toeslagen die verplicht worden berekend. De prijs die de consument uiteindelijk voor een ticket betaalde was hierdoor in de meeste gevallen aanzienlijk hoger dan de prijs waarvoor het ticket oorspronkelijk op de website werd aangeboden. Dit is in strijd met de consumentenregels.

 

Om te voorkomen dat u straks voor dergelijke onaangename verrassingen komt te staan, volgt hieronder een overzicht van de belangrijkste nieuwe eisen:

 

Retour binnen 14 dagen

 

De periode waarbinnen de consument een artikel kan retourneren wordt verlengd van 7 naar 14 dagen. Het artikel kan dan zonder opgave van redenen door de consument worden geretourneerd. In dat geval dient u het volledige aankoopbedrag, dus inclusief verzendkosten, aan de consument te vergoeden. Op maat gemaakte producten of bederfelijke waar mogen door de consument niet worden geretourneerd. Ook digitale producten zoals muziek, films en downloads vallen niet onder dit zogenaamde herroepingsrecht. Maar let op, wanneer een consument niet tijdig of goed wordt geïnformeerd over het herroepingsrecht, wordt de termijn verlengd tot 1 jaar. Het is dus van belang dat u het herroepingsrecht goed én duidelijk op uw website vermeld.

 

Kosten retourzending

 

Door de nieuwe Europese richtlijnen kunt u als webshophouder de kosten van een retourzending bij de consument leggen. Wel dient u in dat geval vóór het sluiten van de overeenkomst expliciet te vermelden dat de consument deze kosten zelf moet dragen en wat de eventuele kosten hiervan zijn. Deze informatie dient duidelijk op de website vermeld te worden en niet ergens diep op de website te worden ‘verstopt’. Anders voldoet u niet aan uw informatieverplichtingen.

 

Leveringsverplichting

 

Bestelde producten dienen maximaal binnen 30 dagen na de bestelling te worden geleverd aan de consument. Een uitzondering hierop geldt wanneer de consument expliciet toestemming heeft gegeven voor een langere leveringstermijn. Als de leveringstermijn niet wordt gehaald, mag de consument de bestelling annuleren.

 

Online button

 

U dient de consument expliciet te laten erkennen dat hij/zij met de aankoop van een artikel online een betalingsverplichting aangaat. De online bestelbutton dient de woorden “bestelling met betalingsverplichting” (of woorden van een gelijke strekking) te bevatten zodat het voor de consument duidelijk is dat door de klik op de knop voor een product moet worden betaald. Gebeurt dit niet, dan kan de consument de overeenkomst ontbinden.

 

Bedrijfsinformatie webshophouder

 

Als webshophouder dient u de bezoekers van uw website duidelijk te informeren over de belangrijkste kenmerken van de goederen en diensten die op uw website worden aangeboden. Daarnaast dient de (handels)naam van het bedrijf, het vestigingsadres, het kantooradres, het telefoon- en faxnummer, het e-mail adres, KvK-nummer en BTW-nummer op de website te worden vermeld.

 

Ook is het van belang dat u de totaalprijs van uw goederen en diensten, inclusief belastingen en verzendkosten, duidelijk op uw website vermeld.

 

Informatie over garantie

 

Voorts dient u de consument te informeren over de wettelijke garanties die gelden. Die wettelijke garantieverplichting houdt kort gezegd in dat de consument recht heeft op reparatie of een vervangend product als het geleverde artikel niet goed is.

 

Verplichte uitleg over klachtenprocedure

 

U bent verplicht om consumenten goed te informeren over de klachtenprocedure die door u wordt gehanteerd.

 

Seminar begin 2014

 

Dit artikel is niet uitputtend, er zijn meer wijzigingen in aantocht. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor u in dit artikel uitgelicht.  Begin 2014 zal ons kantoor in samenwerking met Sport Partner een seminar verzorgen voor geïnteresseerden die meer willen weten over webshops en de gewijzigde regelgeving. De datum en de locatie van de seminar zal op een later moment in de nieuwsbrief en op de website van Sport Partner bekend worden gemaakt.

Deel dit artikel