Home Actueel Archief Huurprijs verhogen of verlagen?

Huurprijs verhogen of verlagen?

Archief
22-11-16

De huurder en de verhuurder mogen bij het sluiten van een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte, zoals onder andere winkelruimte en horeca, zelf de huurprijs bepalen.

Het komt echter voor dat de marktomstandigheden jaren later zijn veranderd. De verhuurder vindt de huurprijs nu te laag of de huurder vindt de huurprijs te hoog. De wet biedt hen dan de mogelijkheid om de huurprijs te laten vaststellen door de rechtbank.

De huurprijsvaststelling kan op bepaalde momenten:

1) bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd na afloop van de overeengekomen duur, en:

2) in alle andere gevallen telkens vijf jaar na de laatste huurprijsvaststelling.

De rechtbank neemt de vordering alleen in behandeling als deze is voorzien van een deskundigenadvies. Dit moet zijn opgesteld door een door de verhuurder en de huurder samen (of, als dat niet lukt, door de rechter) aangewezen deskundige.

Bij de vaststelling van de huurprijs wordt gekeken naar het gemiddelde van de jaarhuurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimten ter plaatse in de voorgaande vijf jaar. Er wordt gekeken naar verschillende factoren, waaronder de ligging, grootte en indeling van het pand.

De nieuwe huurprijs gaat in op de datum waarop de huurprijsvaststelling is gevorderd of waarop aan de rechter het verzoek is gedaan om een deskundige te benoemen.

Als u vragen heeft over (de nadere vaststelling van) de huurprijs van winkelruimte en horeca, kunt u contact met mij opnemen.

 

Deel dit artikel