Home Actueel Archief Huurprijs aanpassen, zo doe je dat

Huurprijs aanpassen, zo doe je dat

Archief
04-04-17

De huurprijs van winkelruimte en horeca kan in sommige gevallen worden gewijzigd als hij afwijkt van de huurprijs van vergelijkbare bedrijfsruimte ter plaatse. Hoe dat werkt leest u in deze blog.

 

Eén van de belangrijkste elementen van een huurovereenkomst is natuurlijk de huurprijs. De verhuurder wil een goede prijs ontvangen voor de verhuurde ruimte en de huurder zal voor diezelfde ruimte niet de hoofdprijs willen betalen. Vaak wordt er dan ook flink over de huurprijs onderhandeld. Jaren later kan blijken dat de huurprijs die partijen zijn overeengekomen toch nog behoorlijk kan afwijken van vergelijkbare ruimtes in de omgeving.  

 

Onder bepaalde voorwaarden kan de huurprijs dan worden aangepast. Wat zijn die voorwaarden?

  1. Het moet gaan om de huur van de zogenaamde (middenstands)bedrijfsruimte. Denk aan  winkelruimte, horeca en ambachtsbedrijven.
  2. Hebben partijen een huurovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan kan een aanpassing van de huurprijsna afloop van die bepaalde tijd (vaak vijf jaar)
  3. Huurovereenkomst voor onbepaalde tij? Huurprijswijziging is dan mogelijk nadat ten minste vijf jaar is verstreken na de vorige aanpassing van de huurprijs.
  4. Huurder en verhuurder moeten eerst in overleg voordat een procedure tot huuraanpassing wordt begonnen. De wet vereist namelijk dat er eerst door de verhuurder en huurder samen een deskundige wordt aangewezen die advies verstrekt over de huurprijs. Als het de huurder en de verhuurder niet lukt om samen een deskundige aan te wijzen, kan één van hen de rechter vragen om een deskundige te benoemen.

 

De door de verhuurder en huurder aangewezen (of door de rechter benoemde) deskundige vergelijkt de huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimte in de omgeving in een tijdvak van de vijf voorafgaande jaren. De rechter kan vervolgens op vordering van de verhuurder of huurder de nieuwe huurprijs vaststellen.

 

Bij de vaststelling van de huurprijs kijkt de rechter met behulp van het rapport van de deskundige naar de gemiddelde huurprijs van vergelijkbare bedrijfsruimte uit de buurt. De discussie zal zich in een procedure dan ook met name op de ‘vergelijkbaarheid’ van de bedrijfsruimte toespitsen. Dat gebeurde ook in een zaak die aan de Rechtbank Noord-Holland werd voorgelegd. De huurder van een wegrestaurant langs de A4 wenste een huurprijsaanpassing en de deskundige betrok in zijn vergelijking de KFC, Burger King, Resto Truck, Gouden Wok en La Place die op dezelfde locatie gevestigd waren. Daarnaast werd de Burger King aan de A13 bij de vergelijking betrokken.

 

Meer weten? Neem contact op met huurrechtadvocaat Claudia Janssens van de Praktijkgroep Vastgoed- en bestuursrecht

Deel dit artikel