Home Actueel Archief Huren en verhuren in zwaar weer

Huren en verhuren in zwaar weer

Archief
25-07-13

Met regelmaat is te lezen dat bij een sanering het personeel meewerkt aan het inleveren van arbeidsvoorwaarden. Verplicht is dat niet, maar wat heb je aan allerlei rechten als het alternatief een faillissement is van de werkgever, met opzegging van het dienstverband van een curator met inachtneming van 4 tot 6 weken?

 

Veel anders is het met de huur van bedrijfsruimten niet. Het alternatief, te weten een faillissement van de huurder, is ook voor de verhuurder weinig aanlokkelijk. De curator kan ook hier gewoon met ongeveer 3 maanden de huur opzeggen, ook al loopt de huur volgens contract nog jaren door.

 

De huur- en de arbeidskosten zijn vaak de voornaamste kostenposten die knellen bij een bedrijf in moeilijkheden. Op voorwaarde dat er perspectief is voor het bedrijf na een sanering van deze kosten is het verstandig om op tijd bij de verhuurder een aanpassing van de huur aan de orde te stellen.

 

Natuurlijk moet een aanpassing worden onderbouwd met cijfers, om te laten zien dat het slecht gaat. Allerlei uitkomsten zijn denkbaar, namelijk dat de huur weer toeneemt als de resultaten neutraal of positief worden. Een huurtermijnverlenging kan een optie in onderhandeling zijn, vooral als er met een aanpassing van de huur weer perspectief is voor het bedrijf van de huurder.

 

Kortom, wat niet vanzelfsprekend lijkt, te weten het heronderhandelen van bestaande huurverplichtingen, is aan de orde van de dag. Het tijdig oppakken hiervan als verhuurder of huurder kan in het belang van beide partijen zijn. Er kunnen goede oplossingen op maat worden bedacht in overleg met advocaten van de huursectie en sectie herstructurering.

Deel dit artikel