Home Actueel Archief Huizenjacht met tegenslag uit onverwachtse hoek: het BKR

Huizenjacht met tegenslag uit onverwachtse hoek: het BKR

Archief
04-11-14

De laatste tijd worden wij steeds vaker gevraagd om bijstand te verlenen aan cliënten die door een  registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) gehinderd worden bij het verkrijgen van een hypothecaire lening. U kunt al snel last hebben van een BKR-registratie, wanneer u in het verleden een achterstand heeft gehad bij een kredietverstrekker. Daar valt vaak met succes tegenop te treden, want ook bij het BKR en de kredietverstrekkers gaat vaak een hoop mis.

 

Wanneer u een krediet afsluit bij een bank, dan zal de bank dat verstrekte krediet bij het BKR registreren. Zodra zich tijdens de aflossing problemen voordoen, dan zal de bank doorgaans de registratie ‘negatief melden’ bij het BKR. Bij problemen denkt men vaak dat er een betalingsachterstand is geweest, maar dit is lang niet altijd het geval. U kunt dus ook zonder betalingsachterstand ‘negatief gemeld’ staan bij het BKR of zelfs ‘gemeld staan’, zonder hier maar ooit over geïnformeerd te zijn. Zodra het krediet uiteindelijk is afbetaald, dan blijft de registratie van het kredietvijf  jaren na aflossing nog geregistreerd staan. Een periode waarin het voor u lastig, zo niet onmogelijk, kan zijn om een nieuwe financiering rond te krijgen. Dat kan voor grote problemen zorgen.

 

Stel, u heeft een voorlopig koopcontract  getekend voor de aankoop van een woning en u kunt op basis van uw inkomen een hypotheek krijgen, dan kan een negatieve BKR-registratie behoorlijk roet in het eten gooien. Als u door de BKR-registratie de financiering niet rond krijgt, kunt u vaak niet meer onder het boetebeding (dat standaard 10% van de koopsom bedraagt) van het voorlopig koopcontract uitkomen. Hierdoor kunt u door de registratie van het BKR juist in de financiële problemen komen.

 

Wij zien een stijgende lijn in zaken rondom BKR-registraties omdat er een hoop misgaat bij banken en kredietverstrekkers. Zo staan vaak negatieve meldingen uit het verleden niet meer in verhouding tot de huidige (financiële) situaties van consumenten. Hier valt iets tegen te doen; Köster Advocaten en het bedrijf Dynamiet Nederland werken daarin samen. Dynamiet Nederland verzorgt de eerste stappen in het oplossen van problemen rondom BKR-registraties en mocht zij daar niet in slagen, dan kan Köster Advocaten een gerechtelijke procedure opstarten. Wanneer u een spoedeisend belang heeft en er moet geprocedeerd worden, dan heeft u een advocaat nodig.  Bel daarom gerust voor overleg.

Deel dit artikel