Home Actueel Archief Het verschil tussen krijgen en verdienen

Het verschil tussen krijgen en verdienen

Archief
21-12-17

Olof Suttorp, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Amphia ziekenhuis, hoort bij de twintig procent topbestuurders in de zorg die boven de norm verdienen. Maar niet lang meer, zo heeft de rechter bepaald.

Suttorp is sinds 2008 de grote baas bij Amphia. Over de hoogte van zijn salaris werden al afspraken gemaakt voordat de Wet Normering Topinkomens (WNT) van kracht werd. Volgens die wet – beter bekend als de balkenendenorm – mogen bestuurders van ziekenhuizen niet meer verdienen dan het salaris van een minister, op dit moment 181.000 euro. Suttorp verdiende in 2016 volgens het jaarverslag nog bijna 310.000 euro, ver boven de norm dus. Dat mocht, omdat vanaf 1 januari 2017 een overgangsfase geldt waarin Suttorp zijn salaris in vier jaar moet afbouwen naar de ministersnorm.

Twee jaar geleden vroeg de raad van toezicht van Amphia aan voormalig minister Edith Schippers om voor Suttorp een uitzondering te maken op de regels van de WNT. Hij zou ‘vanwege gebleken kwaliteiten, prestaties, grote verantwoordelijkheid en voorname rol bij de kapitale nieuwbouw van het ziekenhuis in Breda die nog volop in gang is’ een aanzienlijk hoger salaris verdienen, maar Schippers stond geen uitzondering toe. De Bredase rechtbank oordeelt nu dat zij daarin gelijk had.

De rechter oordeelt dat Suttorp niet onmisbaar en uniek is, zoals de Raad van Toezicht beweert. De kwaliteiten van Suttorp mogen van iedere bestuurder op dit niveau verwacht worden. En het nieuwbouwproject legt volgens de rechter ook geen gewicht in de schaal: dat is immers een kwestie van tijdelijke aard.

Wat de rechter betreft is het dus na de overgangsfase afgelopen met het topinkomen. De Bredase rechtbank wijst op het belang van salarissen die evenwichtig en maatschappelijke aanvaardbaar zijn. Topfunctionarissen en hun werkgevers hebben in het verleden ‘niet altijd blijk gegeven’ dat ze dit zelf kunnen regelen.

Of er nog hoger beroep wordt ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank is op dit moment onbekend. Misschien legt de Raad van Toezicht zich bij de uitspraak neer, want ‘Goed presterende bedrijven betalen de baas juist minder’, kopt het FD vandaag. Feit blijft echter dat in exceptionele gevallen kan worden afgeweken van de norm.

Meer weten over vergoedingen in de zorgsector? Neem contact op!

 

Deel dit artikel