Home Actueel Archief Het Tijdelijk Modemuseum in Het Nieuwe Instituut

Het Tijdelijk Modemuseum in Het Nieuwe Instituut

Archief
15-09-15

Het Nieuwe Instituut te Rotterdam is tijdelijk omgetoverd tot een modemuseum. Met een uitgebreid programma van tentoonstellingen, installaties, performances en evenementen gaat Het Nieuwe Instituut nader in op het fenomeen mode in al haar verschijningsvormen.

Met het Tijdelijk Modemuseum richt Het Nieuwe Instituut zich niet in de eerste plaats op de unieke kwaliteit van een ontwerper of een kledingstuk maar op de achterliggende structuren en strategieën van de mode als systeem. Stuk voor stuk passeren de verschillende verschijningsvormen van de mode de revue: van verleidelijk tot afschrikwekkend, van vernieuwend tot behoudend en van kritisch tot verspillend. Hoe staat de mode er anno 2015 voor? Wat houdt ontwerpers van nu bezig? Hoe denken zij over de toekomst? Welke vraagstukken bepalen de huidige ontwikkelingen in de mode. En vooral, welke rol spelen wij als gebruikers binnen dit mondiale systeem?

Margot Span is onlangs geïnterviewd voor het project ‘Hacked’ van modeontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum. Met hun project Hacked leveren de modeontwerpers commentaar op het hedendaagse fenomeen van fast fashion, mode die op basis van snel op elkaar volgende collecties, goedkoop in de winkels hangt. Door de overproductie van deze industrie te hergebruiken en te upcyclen, transformeren Van Slobbe en Van Benthum zichzelf van productontwerpers in procesontwerpers, die restpartijen benaderen als materiaal. Hacked is niet alleen een kritiek op de effecten van de hedendaagse mode-industrie, maar ook een onderzoek naar een mogelijk nieuwe rol voor de modeontwerper in het ontwerp- en productieproces. Om het auteursrechtelijk aspect inzichtelijk te maken is het interview met Margot opgenomen als video in de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te zien van zondag 13 september 2015 tot en met 8 mei 2016.

 

 

Deel dit artikel