Home Actueel Archief Heineken in Hongarije: een ander logo?

Heineken in Hongarije: een ander logo?

Archief
22-06-17

In maart behandelde Hongarije een wetsontwerp dat de commerciële exploitatie van symbolen als het hakenkruis, de hamer en sikkel en de rode ster verbiedt. De wet rijdt bierbrouwer Heineken in de wielen.

Het wetsontwerp van de regering van premier Viktor Orbán is gedeeld met de andere EU-lidstaten, zodat zij bezwaren kenbaar konden maken. Nederland heeft dat dan ook uitvoerig gedaan. Maar de Europese Commissie heeft verklaard in principe geen bezwaar tegen het wetsontwerp te hebben. De Commissie zegt zich goed bewust te zijn van de achtergronden van de wet en laat weten dat de misdaden van totalitaire regimes, waar de genoemde tekens symbool voor stonden, niet vergeten mogen worden.

De Commissie gaat wel nauwgezet volgen wat de uitwerking van de wet zal zijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat partijen op de interne markt onevenredig zwaar getroffen worden.

Een van die partijen zou Heineken kunnen zijn. Al sinds de 19de eeuw maakt de rode ster met vijf punten onderdeel van het logo uit, maar de brouwer mag dat in Hongarije dus niet gebruiken. De biergigant heeft laten weten dat het bedrijf kennis heeft genomen van de reactie van de Commissie, maar dat ze zich verder van commentaar onthoudt omdat de kwestie op Europees niveau besproken wordt tussen de Europese Commissie en Hongarije en Nederland. In de reactie staat ook nog dat de rode ster voor Heineken ‘geen enkele politieke betekenis heeft.’

Meer weten over het gebruik van beeldmerken?

Deel dit artikel