Het is een van de vragen die je als advocaat het meest gesteld worden: kunnen we deze zaak winnen? En hoe goed je als advocaat de rechtspraak ook bijhoudt, dat antwoord is niet altijd te geven. Of, en dat komt ook maar al te vaak voor, je moet antwoorden dat het er vanaf hangt of het bewijs rond gemaakt kan worden. Gelukkig zijn er ook manieren waarop we die inschatting kunnen maken vóórdat we een proces starten. Eén daarvan is het voorlopig getuigenverhoor.
Een aardig voorbeeld is de zaak waarmee Hans Wiegel laatst in de publiciteit kwam. Wiegel heeft opgetreden in een reclamespot voor vastgoedfondsen van Bouwhuis Vastgoed, dat werd uitgezonden rond het programma Business Class van Harry Mens. Beleggers werd een ‘gegarandeerd rendement’ in het vooruitzicht gesteld. Eind 2009 kwamen de fondsen in financiële problemen, sindsdien is er geen rente meer uitgekeerd. Een aantal beleggers heeft nu volgens de krantenberichten beslag gelegd op de woningen van Wiegel.
Wat minder bekend is, is dat een belegger in Bouwhuis vastgoed volgens diezelfde berichten blijkbaar niet zo zeker van zijn zaak was en begonnen is met een voorlopig getuigenverhoor tegen Bouwhuis Vastgoed (ook daarin moest Wiegel onlangs als getuige verschijnen) om de gang van zaken te onderzoeken. Wordt vervolgd dus, of niet want de advocaat van deze belegger zou na afloop ook kunnen concluderen dat hij geen zaak heeft.
Maar hoe gaat een voorlopig getuigenverhoor in zijn werk?
Het verzoek wordt gedaan aan de rechter die bevoegd zal zijn als een zaak aanhangig wordt gemaakt. Op een ochtend of een middag kunnen dan 2 a 3 getuigen op de rechtbank worden gehoord. Dat gebeurt onder ede. De rechter stelt de vragen en daarna mogen de advocaten nadere vragen stellen. En omdat er meestal maar een paar getuigen worden gehoord, is het ook overzichtelijk wat de kosten betreft. Maar let op, de tegenpartij zou kunnen beslissen om zelf ook een of meer getuigen te kunnen laten horen. De zitting is in principe openbaar.
Een voorlopig getuigenverhoor kan dus nuttig zijn om:
Kortom, bezint eer ge begint, zegt het spreekwoord. Er zijn dus diverse manieren voor u en uw advocaat om dat zo te doen dat u van tevoren weet of u een zaak heeft of niet.