Vanuit Amerika verovert fastfoodketen Wendy’s de hele wereld. De hele wereld? Nee, een kleine Zeeuwse snackbar blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakt het leven van de Amerikaanse hamburgergigant bepaald niet gemakkelijk…
Grondlegger van de Amerikaanse Wendy’s is David Thomas. In 1969 opent hij in de VS zijn eerste vestiging van Wendy’s, een hamburgerrestaurant vernoemd naar zijn dochter. In 1975 opent hij zijn eerste buitenlandse vestiging, in Canada. In 1988 opent de Nederlandse patatbakker Raymond Warren een snackbar in Goes, die hij ook Wendy’s noemt, ook naar zijn dochter. Zeven jaar later legt hij de merkrechten op de naam vast voor de Benelux.
De Amerikaanse Wendy’s-keten heeft inmiddels ruim 6.500 vestigingen in dertig landen en Dave Thomas is nog lang niet klaar. Hij wil ook graag vaste voet aan de grond in Nederland. Maar daar ligt Raymond Warren dwars.
Al in 2000 bepaalde de rechtbank van Middelburg dat de Zeeuwse ondernemer de oudste rechten op de naam Wendy’s in de Benelux bezit, een uitspraak die later in hoger beroep door het Gerechtshof Den Haag werd bevestigd. De hamburgerreus kan de naam Wendy’s dus niet in de Benelux gebruiken.
In 2013 besloot de keten het Europese merkrecht voor de naam Wendy’s aan te vragen. Maar omdat een Uniemerk natuurlijk ook geldig is in de Benelux, stelde de Zeeuwse snackbar oppositie in. Advocaten van Grote Wendy’s betoogden voor de rechter dat Warren geen normaal gebruik maakt van de naam en daarmee zijn recht erop verspeeld heeft. Onder het merkenrecht geldt de regel dat rechten kunnen vervallen als je een merk vijf jaar lang niet normaal gebruikt. Maar de rechter achtte het beperkte lokale gebruik (alleen in Goes) van de naam Wendy’s voor een buurtsnackbar voldoende om van ‘normaal gebruik’ te kunnen spreken en stelde kleine Wendy’s opnieuw in het gelijk. Dat betekent dat ook de Europese registratie van het merk Wendy’s door de Amerikaanse fastfoodketen dreigt te stranden. De Amerikanen gaan in beroep.
Meer weten over merkrecht?