Home Actueel Archief Goede wijn behoeft een goede naam

Goede wijn behoeft een goede naam

Archief
31-08-17

Sinds jaar en dag produceert wijnmaker en presentator Ilja Gort een serie wijnen, die hij vanuit zijn bedrijf Chateau de la Garde onder de naam La Tulipe op de markt brengt.

Onlangs stond hij voor de rechter met concurrent LFE.

Wijngroothandel en importeur LFE vindt dat de naam ZoMerlot van Ilja Gort te veel lijkt op Sum-merlot, een merknaam die door LFE is gedeponeerd. Volgens LFE maakt Chateau de la Garde daarom inbreuk op zijn merkrecht; het bedrijf eist een verbod op verdere verkoop van La Tulipe ZoMerlot.

De rechter besliste anders. Hij  vindt wel dat het teken ZoMerlot “in enige mate overeenstemt” met het woordmerk Sum-merlot, maar hij meende ook dat van verwarring geen sprake kon zijn. Chateau de la Garde gebruikt het merk namelijk alleen in combinatie met het woordmerk La Tulipe. Hierdoor zal het “voor de gemiddelde consument duidelijk zijn dat ZoMerlot uit de reeks La Tulipe-wijnen komt”. Volgens de rechter houden beide aanduidingen bovendien vooral een omschrijving van een zomerse merlotwijn in en beschrijvende termen kunnen niet gemonopoliseerd worden met een merk. Tekens die de kenmerken van waren of diensten beschrijven waarvoor een merk wordt aangevraagd, moeten door iedereen vrij kunnen worden gebruikt. Zo kan één appelteler niet het alleenrecht verkrijgen op het bijvoorbeeld het teken ‘Apple’.  

Ilja Gort hoeft de verkoop van flessen ZoMerlot-wijn dan ook niet te staken.   

LFE draait als verliezende partij op voor de kosten van het proces en voor de kosten die Gort tot nu toe heeft moeten maken, bijna 15.000 euro. 

Meer weten over bescherming van uw merk?

 

Deel dit artikel