Home Actueel Archief Gescheiden en toch nog fiscaal partner

Gescheiden en toch nog fiscaal partner

Archief
20-07-17

Huwelijkspartners zijn ook fiscale partners. Dat fiscale partnerschap stopt pas na de scheiding. Is die nog niet officieel, maar wonen jullie niet meer in één huis, dan beschouwt de belastingdienst jullie nog wel als fiscaal partner.

De belastingdienst hanteert twee voorwaarden voor beëindiging van het fiscaal partnerschap:

  1. er is een verzoekschrift tot echtscheiding of tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap ingediend bij de rechtbank én
  2. de partners staan niet meer op hetzelfde adres ingeschreven.

Voldoen jullie slechts aaneen van beide voorwaarden, dan blijven jullie fiscaal partner.

Soms kan dat tot problemen leiden bij de aangifte. Maar het omgekeerde kan ook het geval zijn. Je kan er dan ook voor kiezen om als ex-partners tijdelijk fiscaal partners blijven. Dat kan  voor het resterende deel van het jaar waarin de scheiding plaatsvindt. Dat kan belastingvoordeel opleveren, doordat inkomsten en aftrekposten in dat jaar nog gunstig kunnen worden verdeeld.

De keuze is volledig afhankelijk van de omstandigheden. De keuze kan beïnvloed worden door het feit dat een van de twee betrokkenen een aanzienlijk vermogen heeft en de ander niet. Ook zorgkosten kunnen een rol spelen, omdat u alleen zorgkosten mag aftrekken die boven het drempelbedrag uitkomen.

Wilt u advies over de fiscale afwikkeling van de scheiding?

Neem contact met ons op!

 

Deel dit artikel