Home Actueel Archief Gelukkige gescheiden feestdagen

Gelukkige gescheiden feestdagen

Archief
12-12-17

Supermarktketen Plus maakte een gevoelige commercial over een gescheiden stel tijdens de feestdagen. Uit de reacties op YouTube blijkt dat de problematiek heel wat emoties losmaakt.

Afspraken rondom sinterklaas, kerst en oud&nieuw vallen of staan met open communicatie en goede afspraken. Begin op tijd met het maken van afspraken. Het verstandigste is om deze vast te leggen in het ouderschapsplan. Dat klinkt misschien erg formeel, maar het kan veel problemen en getouwtrek voorkomen. In het ouderschapsplan kunt u bijvoorbeeld vastleggen waar de kinderen de feestdagen doorbrengen, bijvoorbeeld in de even jaren sinterklaas bij uw ex en kerst bij u en in de oneven jaren andersom. U kunt ook afspraken maken over de cadeaus, over het bedrag dat u wilt uitgeven of over andere praktische zaken als bedtijden en logeerpartijen.

U kunt natuurlijk ook buiten het ouderschapsplan om afspraken maken, maar dan is open en eerlijk overleg wel noodzaak. Als u geen afspraken maakt over de feestdagen, geldt in principe de gewone zorgregeling. Heeft u de kinderen in de even weken en valt oud&nieuw daarin? Dan zijn de kinderen bij u.   

De afspraken in het ouderschapsplan zijn niet in beton gegoten. Uw kinderen worden groter en hun wensen, ook rondom de feestdagen, kunnen zodanig veranderen dat de gemaakte afspraken niet meer werken. In dat geval kunt u het ouderschapsplan aanpassen. U kunt de nieuwe afspraken mondeling maken, maar vastleggen is vaak beter. Nieuwe afspraken kunt u vastleggen in een aanvullend of wijzigingsouderschapsplan, waaronder u beiden een handtekening zet. Afspraken uit een dergelijk aanvullend ouderschapsplan kunt u overigens niet afdwingen, behalve wanneer u het laat bekrachtigen door een rechter. Op eenzijdig of gezamenlijk verzoek kan uw advocaat of mediator een verzoekschrift daartoe indienen. De rechter zal de nieuwe afspraken dan toetsen en eventueel bekrachtigen.

Meer weten over (wijziging van) het ouderschapsplan? Neem contact op!

 

Deel dit artikel