Home Actueel Archief Gelijke regels, gelijke boetes

Gelijke regels, gelijke boetes

Archief Contractenrecht
16-01-18

Bever (‘Dé buitenwinkel van Nederland’)  heeft met succes de boete die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) had opgelegd wegens niet naleven regels voor koop op afstand, bijna weten te halveren. De keten van buitensportwinkels deed met succes een beroep op het gelijkheidsbeginsel.

Bever had de boete te danken aan twee vormen van overtreding. Om te beginnen had de modewebshop de regels niet nageleefd die gelden als de klant de bestelde artikelen terugstuurt. Bever betaalde niet altijd de in rekening gebrachte leveringskosten terug. De ACM kwam daar achter dankzij een onderzoek van de Consumentenbond. Onrechtmatig verkregen bewijs, vond Bever. Verder was Bever beboet wegens onvolledige informatie op de website over de voorwaarden van aankopen via de webwinkel. Bever betoogde dat dat gedeelte van de boete in strijd was met het gelijkheidsbeginsel: veertig andere webshopwinkels waren eerst door ACM gewaarschuwd, voordat bij herhaling of voortduring een boete werd opgelegd.

De rechter achtte het gebruik van het Consumentenbond-onderzoek niet onrechtmatig want toezichthouders hadden ook als mystery shoppers aan die gegevens kunnen komen. Maar het argument dat de ACM het gelijkheidsbeginsel had overtreden sneed wel degelijk hout, aldus de rechter. De rechter besloot de eerder aan Bever opgelegde boete met € 90.000 te verlagen. Van de oorspronkelijk opgelegde boete van € 198.000 hoeft Bever nu dus nog ‘maar’ € 108.000 te betalen.
Overigens: die (uitgebleven) waarschuwingen zagen niet op de plicht tot de daadwerkelijke terugbetaling van leveringskosten bij ontbinding. De rechter handhaafde dan ook de boete voor die specifieke overtreding.

Wilt u weten of uw webshop voldoet aan de toepasselijke regelgeving? Neem contact op!

 

Deel dit artikel