Zeer binnenkort mogen webshops geen kosten meer in rekening brengen wanneer de klant enkele specifieke betaalinstrumenten gebruikt. En internationaal opererende webshops krijgen een nog grotere uitdaging op hun bord: de regels kunnen per lidstaat verschillen.
Op 13 januari 2018 zou de nieuwe herziene Europese betaalrichtlijn PSD2 (Payment Services Directive 2) in heel Europa van kracht worden. Implementatie van de richtlijn is enkele maanden uitgesteld, maar de verwachting is dat het in dit voorjaar gaat gebeuren: dan wordt het toeslagenverbod dat uit de richtlijn voortvloeit echt van kracht.
De richtlijn schrijft voor dat ondernemers – en dus ook webshops – geen toeslagen meer mogen vragen voor betaaltransacties met een credit- of debitkaart tussen een ondernemer en een consument. Dit verbod is alleen van toepassing als de ondernemer, de klant en hun beider – afzonderlijke – banken in de EU gevestigd zijn. We noemen dat een vierpartijenschema. Het verbod op berekening van een toeslag geldt niet als betaalmethodes worden gebruikt die gebaseerd zijn op een ander betaalschema, zoals American Express of Diners Club. Ook andere betaalmethodes zoals Afterpay vallen buiten het verbod, dat bovendien alleen betrekking heeft op consumenten, niet op zakelijke klanten.
In de gevallen dat wel een toeslag berekend mag worden mag die niet hoger zijn dan redelijkerwijs nodig om de betreffende betalingswijze te verwerken. Dat is overigens niks nieuws: consumentenregelgeving schrijft al veel langer voor dat alleen daadwerkelijke kosten doorberekend mogen worden
Internationaal
Lidstaten mogen zelf bepalen of ze het verbod uit de richtlijn uitbreiden. Nederland kiest hier niet voor. Als u internationale klanten heeft, is het zaak om uit te zoeken hoe de regelgeving wordt uitgewerkt in landen waar uw klanten zitten en welke aanpassingen nodig zijn in uw bestelproces, administratieve organisatie en informatie naar de klanten.
Voldoet uw webshop aan de regelgeving? Wij checken het graag voor u.