De Raad voor de Rechtspraak heeft in het begrotingsvoorstel van 2018 voorgesteld om het hoger beroep in zaken rondom echtscheidingen en alimentatie af te schaffen. De afschaffing heeft te maken met het streven naar maatschappelijk effectieve rechtspraak, aldus de Raad.
Als gevolg van de afschaffing zal de capaciteitsbehoefte voor de behandeling van civiele rechtszaken in hoger beroep de komende jaren met circa 2 procent per jaar afnemen van ongeveer 13.700 dit jaar naar circa 12.000 in de komende jaren, heeft de Raad becijferd.
De vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) is verrast, schrijft het Advocatenblad.Voorzitter Dianne Kroezen: ‘Dat is nieuw voor mij. Wil je dat afschaffen, dan heb je toch echt een wetswijziging nodig en daar is mij niets van bekend. Dit lijkt me niet iets wat op korte termijn te realiseren is.’
De Nederlandse orde van advocaten heeft het ministerie om opheldering gevraagd over de afschaffing. ‘Afschaffen beroep bij echtscheiding is een ingrijpende en ongewenste maatregel. Onbegrijpelijk dat deze besparingen sluipenderwijs zijn ingeboekt,’ schrijft de NOvA op Twitter.
Wij vermoeden dat het niet zo zeer om algehele afschaffing gaat, maar dat de procedure bij de rechtbank anders wordt ingericht. Het streven naar maatschappelijk effectieve rechtspraak zou ertoe moeten leiden dat in verschillende rechtsgebieden (waaronder familierecht) hoger beroep niet meer nodig is omdat partijen het met elkaar eens zijn geworden. Dat is natuurlijk een goed streven. Maar de vraag is hoe dat gerealiseerd gaat worden. Dat een regierechter wordt ingesteld was al langer duidelijk, maar hoe echtscheidingen effectiever kunnen worden begeleid door de rechtbank is nog niet nader uitgewerkt. Kortom, wordt vervolgd!