Home Actueel Archief Gaat Gene Simmons zijn vingers branden?

Gaat Gene Simmons zijn vingers branden?

Archief
20-06-17

Kun je het recht op het gebruik van een handgebaar claimen en vastleggen? Gene Simmons, voorman en zanger van de rockband Kiss, meent van wel. Hij heeft merkregistratie aangevraagd voor de ‘bokkengroet’, zo meldt de Volkskrant.

De ‘bokkengroet’ of ‘duivelshoorn’ is een handgebaar, waarbij de pink en middelvinger worden opgestoken. Het teken heeft een oude geschiedenis met verschillende betekenissen. De duivelshoorn zou te maken hebben met duivelsverering: het is het teken van Satan, de gehoornde god, en wordt ook wel het El Diablo-handgebaar genoemd. In een aantal landen, waaronder Spanje, verbeeldt het gebaar een geit of een stier en wordt het ‘corna’ genoemd: hoorntje. Wie de corna naar een ander maakt, zegt daarmee: je bent een hoorndrager, je vrouw doet het met een ander. In gebarentaal voor doven betekent het gebaar: ‘ik hou van u’. Doof of niet: in Italië staat een boete op het gebruik van het gebaar in het openbaar.

Gebaren kunnen onder omstandigheden voor merkenbescherming in aanmerking komen. Volgens Simmons is hij de eerste entertainer die het gebaar gebruikte en daarmee zou hij zich het alleenrecht kunnen verwerven, meent hij. Hollywood Reporter vond een foto uit de jaren zestig waarop Beatle John Lennon het gebaar maakt en de weduwe van Black Sabbath-zanger Ronnie James Dio beweert dat haar inmiddels overleden man het populair heeft gemaakt. Nog los van de vraag of Simmons de eerste was, is het maar de vraag of überhaupt een merkrecht gevestigd kan worden op het gebaar.

Het Amerikaanse Patent and Trademark Office gaat de zaak onderzoeken. Mocht dat uitmonden in merkregistratie, dan wordt daar ongetwijfeld bezwaar tegen ingediend, getuige de vele boze reacties op onder meer Twitter.

Meer weten over merkrecht?

 

Deel dit artikel