Home Actueel Archief Frauderen bij het aanvragen van een financiering

Frauderen bij het aanvragen van een financiering

Archief
22-08-16

Overweegt u te frauderen bij het aanvragen van een financiering, bedenk u goed; alles wordt gecontroleerd en de gevolgen zijn verstrekkend!

Deze bijdrage is niet bedoeld om u te helpen bij het frauderen, maar om u een inzicht te geven in het Externe Verwijzingsaplicatie (EVA), of ook wel het Externe Verwijzingsregister (EVR) van banken.

Dagelijks word ik gebeld door mensen die er door kredietverstrekkers van beschuldigd worden dat zij een poging hebben gedaan om fraude te plegen. Vaak gaat het om het aanpassen van stukken die moeten worden ingediend bij het aanvragen van het krediet. Wat velen niet weten, is dat wanneer u bijvoorbeeld bij bank A bankiert en u vraagt bij bank B een krediet aan, dan verzoekt bank B u om bijvoorbeeld loonstroken op te sturen en aan te tonen dat de bedragen op het loonstrookje ook daadwerkelijk zijn bijgestort op de bankrekening van bank A. Wanneer u vervolgens een (al dan niet aangepast) bankafschrift van bank A overlegt, wordt (standaard) bank A door bank B verzocht om de gegevens op het bankafschrift te controleren. Klopt dit niet, dan resulteert dat doorgaans in een externe registratie door bank B en een interne registratie van bank A. Dit is een dagelijks voorkomend voorbeeld uit mijn praktijk. Hierbij dus de waarschuwing: weet dat alles door de potentiële kredietverstrekker gecontroleerd wordt en dat daarbij uw huidige bank ook betrokken wordt.

De gevolgen van de registratie besprak ik al eerder op deze plek. Wat ook niet iedereen weet, is dat er twee verenigingen van banken zijn die beiden hun eigen Externe verwijzingsaplicatie (EVA) en Externe verwijzingsregsiter (EVR) hebben. Zo zijn bijna alle banken die actief zijn in Nederland lid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daarnaast is er nog de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) waarvan (volgens eigen zeggen) de belangrijkste financieringsondernemingen van Nederland lid zijn. Zoals gezegd, hebben zij beiden hun eigen lijstje als het gaat om registratie van (mogelijke) fraudegevallen.

Wanneer er een registratie plaatsvindt bij een kredietverstrekker van de VFN, dan is die niet zichtbaar voor een kredietverstrekker (vaak een bank) van de NVB. Kortom, wanneer er gefraudeerd wordt bij de aanvraag van een krediet bij (een lid van) de VFN en uw bank (lid bij de NVB) zegt de relatie op (met alleen een interne registratie) en dan behoudt u de mogelijkheid om te blijven bankieren bij een andere bank die lid is van de NVB. Andersom wordt dat een stuk lastiger. Uiteraard moet de registrerende partij wel bij het registreren uw belangen zorgvuldig afwegen, maar dan is het kwaad al geschied.

Wees dus gewaarschuwd wanneer u een krediet aanvraagt. Alle ingediende stukken worden gecontroleerd en de gevolgen kunnen verstrekkend zijn!

Heeft u vragen? Wij zijn te bereiken op telefoonnummer 023-5125025.

 

Deel dit artikel