Home Actueel Archief Franchisenemers Phone House nemen vestigingen over

Franchisenemers Phone House nemen vestigingen over

Archief
31-03-17

Phone House is op 8 februari jl. door de rechtbank Oost-Brabant failliet verklaard. Door het faillissement zijn ook 70 eigen vestigingen geraakt. De 86 franchisevestigingen bleven daar (vooralsnog) buiten.

In mijn eerdere blog van 17 februari jl. (link) sprak ik al over dit faillissement en onder meer de consequenties hiervan voor de formule. Het faillissement van de franchisegever betekent nog niet dat ook de franchisenemer in staat van faillissement wordt verklaard. Een franchisenemer is immers een zelfstandige entiteit en wordt (in beginsel) niet geraakt door het faillissement van de franchisegever. Het faillissement van Phone House laat dit zien.

Een curator zal vaak onderzoeken of hij een doorstart kan maken en een geschikte partij kan vinden voor de overdracht van (een deel) van de onderneming. Zo is dit ook gebeurd bij Phone House. Een deel van de eigen vestigingen is overgenomen door een aantal franchisenemers. Inmiddels zijn er 16 eigen winkels verkocht aan franchisenemers.

Bij een verkoop van een franchisevestiging worden vaak de (losse) activa van de vestiging overgedragen aan de kopende partij. Hierbij kan gedacht worden aan de verkoop en overdracht van de lopende contracten (zoals bijvoorbeeld huurcontracten, inkoopcontracten, servicecontracten etc.,) en de verkoop en overdracht van de voorraad en de inventaris en de overname van het personeel. Daarbij is het van belang dat het personeel in geval van overgang van onderneming in principe van rechtswege mee overgaat naar de kopende partij.  

Als gevolg van de contractsovername gaan de rechten en verplichtingen uit de bestaande overeenkomst van rechtswege mee over. Het is daarom van belang om vooraf goed na te gaan welke verplichtingen mee overgaan.  

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van een franchisevestiging? 

Deel dit artikel