Veel echtparen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Voorafgaand aan een eventuele scheiding wordt er in deze situatie nog wel eens geprobeerd om de andere partner financieel te benadelen. Dat kan door het opnemen van ongebruikelijke bedragen of het aangaan van schulden.
Gebeurt dit na het starten van de echtscheidingsprocedure of binnen een periode van zes maanden voor de echtscheiding – oftewel, in het zicht van de scheiding – dan kan dit in bepaalde situaties later worden teruggedraaid. De partner die schulden heeft gemaakt of vreemde uitgaven heeft gedaan, kan worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de (onverdeelde en/of ontbonden) gemeenschap en dus uiteindelijk aan de andere partner. Dit is aan de orde wanneer schulden lichtvaardig zijn gemaakt, er sprake is van verspilling van vermogen of wanneer toestemming ten aanzien van bepaalde schulden van de (ex-)partner ontbreekt terwijl toestemming volgens de wet vereist is.
Bij een echtscheiding kan er behalve van benadeling (zoals hierboven omschreven) ook sprake zijn van een bevoordeling. Dit kan voorkomen wanneer echtparen in onderling overleg ervoor kiezen in een convenant op te nemen dat de ene echtgenoot meer spaargeld, overwaarde van een woning of aandelen ontvangt dan waar hij of zij op grond van de wet recht op heeft, namelijk de helft. Pas op, want ook al heeft u hier goede bedoelingen bij, de fiscus kan een overbedeling zien als een schenking aan de andere partner waarover schenkingsrechten betaald moet worden.
Wilt u hier meer over weten of meer informatie over scheiden? Onze familierecht advocaten kunnen u hierover verder informeren.