Home Actueel Archief Europese Hof stelt FNV in het gelijk

Europese Hof stelt FNV in het gelijk

Archief
23-06-17

Het Europese Hof van Justitie heeft het advies van de advocaat-generaal gevolgd en een streep gezet door het massaontslag dat viel bij de overname van kinderdagopvang Estro door de nieuwe eigenaar Smallsteps.

Eind maart schreven wij op dit blog over de ontslagen werknemers van kinderopvangbedrijf Estro, wiens zaak voorlag bij het Europese Hof van Justitie. Het faillissement van Estro en de doorstart onder de naam Smallsteps werden destijds in één dag beklonken. 2.600 werknemers werden overgenomen door Smallsteps maar ruim duizend mensen verloren hun baan. Normaalgesproken behouden medewerkers die bij een doorstart mee overgaan hun rechten en plichten, maar niet in het geval van een faillissement. In deze zaak stond de vraag centraal of een pre-pack deal ook kan worden aangemerkt als een faillissement waardoor de werknemers hun rechten zouden verliezen.

De FNV stapte  met vier ontslagen werknemers naar de rechter. De rechtbank Midden-Nederland zocht hulp voor beantwoording van de vraag (‘Is een prepackdeal een normaal faillissement?’) en stapte naar het Europese Hof van Justitie. De ontslagen medewerkers zijn in het gelijk gesteld. Het Hof oordeelde namelijk dat een pre-pack deal geen uitzondering is, zoals het faillissement dat wel is.

De zaak is terugverwezen naar de Nederlandse rechter die de zaak zal beoordelen in het licht van de uitspraak van het Hof.

Deel dit artikel