Home Actueel Archief En we noemen haar … Tsjakkalotje!

En we noemen haar … Tsjakkalotje!

Archief
27-07-17

Bij de aangifte van de geboorte moet de vader de voornaam van het kind opgeven. Ouders hebben grote vrijheid in de keuze van een voornaam, maar er zijn grenzen.

De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft het recht een voornaam te weigeren op twee gronden:

Een voornaam is ongepast wanneer hij bijvoorbeeld bestaat uit scheldwoorden of bespottingen. Emile Ratelband kreeg twee keer een weigering aan zijn broek.. In 1977, toen hij zijn zoon Rolls Royce wilde noemen, en in 2001 met zijn dochter, voor wie hij de naam Tsjakkalotje had bedacht. In dit artikel vindt u nog meer geweigerde voornamen.

Wanneer de ambtenaar besluit gebruik te maken van zijn recht om een voornaam te weigeren, krijgt de ouder die geboorteaangifte doet eerst nog de kans een andere naam op te geven. Als dit niet gebeurt, geeft de ambtenaar het kind zelf een of meer voornamen. Zo wordt voorkomen dat een kind geen naam heeft.

De ouders kunnen tegen een weigering in beroep gaan bij de rechter. Dat gebeurt zelden, maar in 1998 stond de Amsterdamse rechtbank na een beroepszaak de voornaam ‘Miracle-of-Love’ toch toe.

Er is geen wettelijk maximum aan het aantal voornamen dat een kind mag krijgen bij zijn geboorte. Zo gaf in 1960 een echtpaar hun derde kind maar liefst twaalf voornamen om hem “onder de hoede van twaalf apostelen te stellen”. Het kind werd Lucas Marcus Matheus Johannes Petrus Paulus Bartholomeus Jacobus Simon Philippus Thomas Andreas genoemd, roepnaam Luc. 

Een kind met dubbele of buitenlandse nationaliteit, mag een Nederlandse voornaam krijgen. Sommige landen, zoals bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, laten niet alle voornamen toe. Informatie hierover kan worden opgevraagd bij de betreffende overheidsinstantie van dat land. 

Het wijzigen van een voornaam is niet eenvoudig. Hiervoor moet een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank en er moet een zwaarwichtig belang zijn voor de wijziging van de voornaam. Bij deze procedure is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Wanneer het om een minderjarige gaat, moet het verzoekschrift worden ingediend door de wettelijk vertegenwoordiger van het kind.

Meer weten over naamgeving? Neem contact met ons op!

 

Deel dit artikel