Voor paardenliefhebbers, maar vooral de fokkers, is de hengstenkeuring van het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) een belangrijk jaarlijks terugkerend evenement waarbij de eerste bezichtiging van jonge hengsten plaatsvindt in december. De geselecteerde hengsten worden uitgenodigd om in februari 2015 op de Hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch deel te nemen aan de tweede en eventueel derde bezichtiging. Als een hengst door alle keuringen heen komt, wordt de hengst aangewezen voor het afleggen van een aanlegtest in de vorm van een verrichtingsonderzoek. De eerste bezichtiging is dus het begin van een eventueel goedgekeurde dekhengst voor het KWPN.
Tijdens de eerste bezichtiging wordt een hengst beoordeeld op de aanwezigheid van uiterlijk waarneembare (erfelijke) afwijkingen of gebreken en wordt beoordeeld of de hengst over een functioneel exterieur beschikt. Daarna wordt hij in stap en draf voorgesteld op een harde ondergrond, het zogenaamde “straatje”.
Op woensdag 10 december 2014 was een deel van de dressuurhengsten aan de beurt. Monica Kossen was erbij en heeft vele mooie en talentvolle hengsten langs zien komen. Een onderdeel van de eerste bezichtiging is het vrij bewegen van de hengst. De hengsten mogen om de beurt los lopen in een afgezet gebied (de zogenaamde couloir), waarbij zij hun draf en galop kunnen tonen. De hengstenkeuringscommissie let bij dit onderdeel onder andere op de houding, ruimte, takt, balans en het lichaamsgebruik van de hengst. Al met al voor de keuringscommissie een schone taak om de beste hengsten uit te kiezen.
Veel fokkers komen naar deze eerste bezichtiging om de jonge hengsten te bekijken en zo een beeld te vormen over hoe de jonge hengsten presteren en om reeds vooruit te kijken en na te denken over welke hengsten geschikt zijn voor hun eigen fokkerij.
Ook de trotse eigenaren van de hengsten zijn vaak aanwezig. In sommige gevallen is de fokker nog eigenaar, in andere gevallen is de hengst reeds verkocht aan één of meer eigenaren. Het voordeel voor eigenaren die samen een hengst kopen, is dat zij vaak op deze manier over meer vermogen beschikken om een duurdere hengst aan te schaffen. Ook is het een vorm van risicospreiding. Het blijft levende have die kan uitgroeien tot een groot (kostbaar) talent, maar het is ook mogelijk dat de verwachtingen zich niet (voldoende) uiten en hierdoor de investering (gedeeltelijk) verloren gaat. In de situaties dat er sprake is van gedeeld eigendom is het daarom essentieel dat er tussen de eigenaren goede afspraken worden gemaakt over o.a. :
Zijn de afspraken niet goed vastgelegd of komt een eigenaar de afspraken niet na, dan kunnen problemen ontstaan.
Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u advies over de afspraken die u heeft gemaakt, bel dan gerust voor overleg.