Home Actueel Archief Een ‘wedstrijd’ waarbij iedereen wint, behalve NBSA

Een ‘wedstrijd’ waarbij iedereen wint, behalve NBSA

Archief Contractenrecht
28-02-18

Stichting Nationale Business Succes Award Instituut (NBSA)  en TV Media Partners (TVMP) , organisatoren van de Succes Awards, vonden maar liefst 191 eisers tegenover zich in de rechtszaal.

NBSA en TVMP kwamen in opspraak na een uitzending van het tv-programma Rambam.

NBSA, een bedrijf dat zich ten doel stelt succesvolle bedrijven te versterken, organiseert onder meer de Nationale Business Succes Award (Succes Awards). De stichting benaderde actief bedrijven om aan de verkiezingen mee te doen. Als zij in hun branche tot branchewinnaar zouden worden verkozen, moesten ze een inleg van ongeveer 15.000 euro betalen. In ruil daarvoor zouden zij media-aandacht ter waarde van zo’n 80.000 euro krijgen. De makers van Rambam deden vorig jaar aan de verkiezing mee met een niet bestaand bedrijf, Topp Recruitment. En verrassenderwijs werden zij uitgeroepen tot winnaar in de branche Job Recruitment. In de branche waar zij zich voor op hadden gegeven (Werving en Selectie) was immers al een winnaar gekozen. Op de vraag wat het verschil was tussen de branche Werving en Selectie en Job Recruitment bleef NBSA het antwoord schuldig. Logisch; er moesten zoveel mogelijk winnaars – en dus inkomsten – zijn. De Finale Awardshow van de editie van 2016, gepland op 2 februari 2017, heeft nooit plaatsgevonden.

De deelnemers van deze editie vorderden met succes ontbinding van de overeenkomsten met NBSA omdat NBSA tekort was geschoten in de verplichting tot het organiseren van een (echte) wedstrijd. De deelnemers vorderden hun inleg terug plus een vergoeding van het positief contractsbelang, gebaseerd op de waarde die NBSA toekent aan het media-exposurepakket. De inleg diende terugbetaald te worden omdat de ontbinding resulteert in een ongedaanmakingsverbintenis: het geld moet terug. Positief contractsbelang houdt in dat de benadeelde in de financiële positie wordt gebracht waarin hij terecht zou zijn gekomen als de overeenkomst wél naar behoren zou zijn nagekomen. Het positief belang komt voor vergoeding in aanmerking bij bijvoorbeeld een geslaagde vordering tot ontbinding van een overeenkomst.

1.       ‘Het was geen wedstrijd’

In totaal deden 1.000 tot 1.500 deelnemers mee in ongeveer 600 branches, blijkt uit verklaringen van NBSA. Het gemiddelde aantal deelnemers per branche was 2,2 en in 10 tot 20% van de branches was slechts één deelnemer. Bovendien wonnen bedrijven een prijs in branches waarvoor ze zich niet hadden ingeschreven. Zes partijen schreven zich in voor de branche Transport en Logistiek. Ze wonnen alle zes, maar allemaal in een andere branche, waaronder de snelloopdeurenbranche. Ook het (niet bestaande) bedrijf waarmee de programmamakers van Rambam meededen aan de Succes Awards won een prijs in een andere branche dan waarvoor zij zich had aangemeld. NBSA voerde aan dat er wel degelijk sprake was van een wedstrijd omdat er ook bedrijven hebben meegedaan die uiteindelijk niet hebben gewonnen. Tja…

 2.       Geen positieve media-exposure’

Na de uitzending van Rambam hebben diverse media in negatieve zin aandacht besteed aan de NBSA  en de Succes Award. De deelnemers kregen behoorlijk wat negatieve reacties van klanten en personeelsleden gekregen.

De media-aandacht kon volgens de rechter worden toegerekend aan het handelen – of eigenlijk het tekortschieten – van NBSA.

Per saldo schieten de deelnemers er (naast de terugbetaling van de inleg) niet heel veel mee op. De rechter meent dat de media-exposure die zij hebben gekregen, ondanks de negatieve berichtgeving ook een bepaalde waarde vertegenwoordigde. Deze media-aandacht kan niet ‘terug geleverd’ worden. Toch brengt de ontbinding een ongedaanmakingsverbintenis met zich mee.

De rechter maakt de balans op: NBSA heeft een vordering op de deelnemers in verband met de media-exposure en de deelnemers hebben een vordering op NBSA uit hoofde van het positief contractsbelang. De rechter houdt het simpel en streept deze vorderingen tegen elkaar weg. 

In totaal moet NBSA zo’n drie miljoen euro op tafel leggen voor de terugbetaling van de bijdrage, plus de proceskosten.

Wilt u advies over uw mogelijkheden wanneer uw samenwerkingspartner haar afspraken niet nakomt?  Neem contact met ons op!

 

Deel dit artikel