Home Actueel Intellectueel Eigendomsrecht Een hondse behandeling

Een hondse behandeling

Intellectueel Eigendomsrecht
03-09-18 Margot Span

Ruim 7 miljoen Facebookgebruikers scrollen dagelijks door de tijdlijn, en Marktplaats kent een zelfde aantal unieke bezoekers per maand. Dus als iemand deze media gebruikt om iets lelijks over jouw bedrijf te schrijven, kan de schade voor je reputatie behoorlijk zijn. Zeker als de uitlatingen ook nog eens niet kloppen.

Al sinds 2009 wordt een Gelderse hondenfokker geconfronteerd met beschuldigingen op social media. Als er nieuwe nestjes geboren zijn, biedt de hondenfokker biedt de puppy’s via advertenties op Marktplaats te koop aan. En al vanaf 2009 verschijnen er dan reacties op Marktplaats van mevr. G., waar de honden geen brood van lusten. Ze laat ook waarschuwingen achter, zoals:  ‘Koop geen pup bij deze hondenfokker. Dit blijkt een broodfokker te zijn. Je krijgt misleidende informatie, ieder nestje is een “gelegenheidsnestje”. Het is een “puppiefabriek”. Ze fokken al 20 jaar aan de lopende band. Bijna alle hondjes krijgen op latere leeftijd gedragsproblemen.” In december 2017stuurde ze een e-mail naar de zoon van de hondenfokker, waarin ze de familie ‘dierenbeulen’ en ‘gruwelijke monsters’ noemt. En in juni plaatste ze berichten op de openbare Facebookpagina Koop Hier Nooit een Pup, waarin de woorden broodfokker, donkere vieze schuren en zieke pups de rode draad vormen. Daaronder plaatst ze een foto van de fokker met zijn kleindochter. Na een sommatie van de fokker verwijdert mevrouw G. de familienaam van de fokker van de  Facebookpagina, maar doet ze nog wel een oproep om met zoveel mogelijk gedupeerden deze “GRUWELIJKE BROODFOKKER” voor de rechter te slepen.

Te laat, want de fokker stapt zelf naar de rechter en vraagt hem mevr. G te verbieden uitlatingen te publiceren, bijvoorbeeld op het internet, zoals op webpagina’s met een forum, Marktplaats en Facebook, die tot zijn (fokkers) bedrijf en familie te herleiden zijn. Zijn schuren zijn niet vies en donker, de moederdieren komen regelmatig in het daglicht, en  hij verkoopt ongeveer 400 puppy’s per jaar en het komt bijna nooit voordat een pup bij de aflevering ziek is, zo stelt de fokker. En wat blijkt? Mevrouw G. is zelf nooit op het terrein van de fokker  geweest en ze heeft de schuren waarin de puppy’s worden gefokt nooit gezien. Ze heeft ook nooit een pup bij de fokker gekocht, maar baseert haar beschuldigingen op haar contacten in 2009 met twee eigenaren van 1,5 à 2 jaar oude honden die ziek waren en die als pup bij de fokker zouden zijn gekocht. Bovendien veronderstelde ze aan Giardia lijdende puppy’s uit vieze, donkere schuren moeten komen. Giardia is echter een zeer veelvoorkomende parasiet bij puppy’s, waartegen alle puppy’s van de fokker behandeld zijn.

De rechter concludeert dat mevrouw G. zich laat leiden door enkele oncontroleerbare uitlatingen op internet van niet traceerbare hondeneigenaren. De uitlatingen vinden geen steun in de feiten en vallen daarmee niet onder het recht van vrije meningsuiting. De berichten die zij zelf plaatst zijn gemakkelijk te herleiden naar de fokker en kunnen grote schade aan zijn bedrijf berokkenen en zijn daarmee onrechtmatig, aldus de rechter. Mevr. G. moet stoppen met haar uitlatingen, en krijgt een publicatie- contactverbod opgelegd op straffe van een dwangsom.

Meer weten over reputatieschade? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel