Home Actueel Archief Een BKR-registratie bij een mobiel op afbetaling

Een BKR-registratie bij een mobiel op afbetaling

Archief
02-05-17

Steeds vaker wordt bij een aanvraag van een (geld)lening de toets tot kredietwaardigheid uitgevoerd. Wie per 1 mei jl. een mobiel op afbetaling koopt, zal zijn kredietwaardigheid moeten aantonen en krijgt ook een positieve BKR-registratie. Een mobiel op afbetaling is namelijk ook een lening. Het NOS-journaal meldde dat “een lening van 15 euro per maand voor een mobiele telefoon weleens duizenden euro’s kon schelen bij de verkrijging van een hypotheek”. 

Wie een telefoonabonnement met een mobiel van meer dan 250 euro op afbetaling koopt, moet met ingang van 1 mei jl. aantonen dat hij kredietwaardig is. Net als bij het aangaan van een geldlening, een hypotheek of (de optie tot) roodstanden wordt een toetsing van de kredietwaardigheid gedaan door middel van een controle bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) en een zogeheten leentoets. De controle vindt plaats door de telecomaanbieder, op basis van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Doel is om te controleren of de klant kan voldoen aan zijn verplichtingen. Bij de toets wordt bekeken welke leningen een klant nog meer heeft, wat het inkomen is en of er betalingsachterstanden zijn.  

Dat deze wijzigingen nu van kracht zijn is niet verwonderlijk. In 2014 bepaalde de Hoge Raad al dat een toestel dat men op afbetaling aanschaft feitelijk gezien een lening is. Het is dan ook niet vreemd dat de aanschaf van een mobiele telefoon op afbetaling dezelfde toets moet doorstaan als de aanschaf van elke andere geldlening.

Nadat de klant de kredietwaardigheidstoets heeft doorstaan wordt de lening geregistreerd bij BKR. Dit betreft een positieve registratie.  Steeds vaker worden geldleningen positief geregistreerd in het BKR-register. In mijn vorige bijdrage ging ik in op de positieve registratie bij een optie tot roodstand. Dit is nu uitgebreid tot een mobiel op afbetaling.  Een BKR-registratie heeft een negatieve bijklank, maar een positieve registratie zal u in beginsel niet hinderen bij het verkrijgen van een hypotheek. Het kan wel van invloed zijn op het maximaal te lenen bedrag. Of een lening van 15 euro per maand inderdaad duizenden euro’s scheelt, hangt af van meer factoren.

Een positieve registratie kan worden omgezet in een negatieve registratie zodra de klant niet voldoet aan de betalingsverplichtingen. Zodra er een betalingsachterstand van twee maanden bestaat, kan de achterstand worden ingeschreven in het BKR-register. Deze registratie blijft – na aflossing – nog vijf jaar staan in het BKR-register. Een negatieve registratie kan veel grote gevolgen hebben voor de klant waaronder bij het verkrijgen van een hypotheek.

Heeft u een negatieve codering en meent u dat die onterecht is?

Neem contact met mij op.

 

Deel dit artikel