Home Actueel Familierecht Echtscheidingsexamen

Echtscheidingsexamen

Familierecht
28-05-18

In Lianyungang, een Oost-Chinese stad met zo’n 4,5 miljoen inwoners, wordt zo vaak gescheiden dat de autoriteiten hebben ingegrepen. Wie wil scheiden, krijgt nu eerst een examen voorgelegd, zo meldt dagblad Trouw. 

Lianyungang  betekent Haven die verbonden is met de wolken. Maar de naam van de stad is duidelijk poëtischer dan het dagelijks leven: het aantal scheidingen nam de afgelopen tien jaar, net als in de rest van China, schrikbarend toe van 1,46 scheidingen per 1.000 inwoners in 2006 naar 3 per 1.000 in 2016. Nederland, ook geen kleine speler op de markt van echtscheidingen, scoort gemiddeld 2,1 per 1.000 inwoners (2016). Chinese vrouwen zouden door groeiende  financiële onafhankelijkheid minder geneigd zijn huiselijk geweld of buitenechtelijke relaties te accepteren. Opvallend is ook het hoge aantal scheidingen onder 25- tot 35-jarigen. De kinderen van de eenkindpolitiek  zouden  sneller geneigd zijn hun huwelijk op te geven. Meer dan 40 procent van de scheidingen vindt plaats binnen de eerste vijf jaar van het huwelijk.

Het examen moet stellen aan het denken zetten. Vooral als ze een score van zestig punten of meer halen, moeten ze serieus overwegen hun huwelijk nog een kans te geven.  Het examen bevat vragen de partner en eventuele kinderen, over de hoogte- en dieptepunten in het huwelijk en de manier van communiceren. Bovendien moeten de partners een opstel  schrijven over hun toekomst. Wie minimaal zestig punten scoort, krijgt gratis bemiddeling aangeboden om het huwelijk nog te redden.

Of het examen veel zal bijdragen aan vermindering van het aantal echtscheidingen is maar zeer de vraag. Deelname aan het examen is vrijwillig en de eerste drie stellen hebben al geweigerd om mee te doen.

Scheiden zonder examen? Neem gerust contact met ons op!

 

Deel dit artikel