Een Zwitserse man, die een opgestoken duimpje had geplaatst bij een Facebook-bericht over een dierenactivist, heeft een voorwaardelijke boete van € 3.600 gekregen. Een like als uiting van laster, vond de rechter.
Dierenactivist Erwin Kessler is niet helemaal onomstreden: zo vergeleek hij Joodse slachtrituelen al eens met naziprakrijken. In 2015 verscheen een Facebookbericht, waarin Kessler betiteld werd als fascist, racist en antisemiet. Een 45-jarige man uit Zürich volgde de reeks commentaren, plaatste zelf een reactie en drukte zes keer op de like-knop. Een Zwitserse rechter beschouwt nu het liken van het bericht als het verspreiden van laster en veroordeelde de man tot een voorwaardelijke boete.
Moet je voortaan uitleggen wat precies bedoelt als je ‘vind ik leuk’ bij een bericht plaatst of als je een bericht retweet? Vooralsnog lijkt de Nederlandse rechter meer nuances aan te brengen dan zijn formalistische Zwitserse ambtgenoot. Zo werden vorige maand tientallen mensen veroordeeld onder meer omdat ze een videofilmpje leuk vonden waarin Sylvana Simons werd onthoofd. Opruiing en racistische belediging, vond de rechter. In een zaak tegen columnist Bert Brussen was het oordeel heel anders. Brussen was jarenlang een van de prominente schrijvers van GeenStijl; zijn bijnaam werd ‘Het Monster van Blog Ness’. Brussen (destijds zo’n 12.500 volgers) retweette een bericht waarin Geert Wilders met de dood werd bedreigd. De zaak werd geseponeerd opdat uit de context bleek dat Brussen het bericht niet had geplaatst om te dreigen, maar juist om de dreiging aan de kaak te stellen.
Facebook heeft inmiddels verschillende symbolen in het leven geroepen die emoties ten aanzien van een bericht uitdrukken. Maar dit setje emoticons is niet genoeg. En 140 tekens bieden ook niet altijd voldoende ruimte voor duidelijkheid. Moraal van dit verhaal: lees na wat je schrijft en denk na voor je plaatst!