Home Actueel Archief Drie dwaze dagen vs 4 fabulous business days

Drie dwaze dagen vs 4 fabulous business days

Archief
17-09-14

Wie kent de Drie dwaze dagen, in de volksmond ook wel “de dolle dwaze dagen” genoemd, van de Bijenkorf nu niet. De Bijenkorf organiseert sinds 1983 jaarlijks gedurende drie dagen in oktober deze speciale salesactie waar onder meer kleding met hoge korting wordt verkocht. Deze speciale salesactie in de jaren 80 is ontstaan in de crisistijd en is nu een jaarlijks terugkerend evenement met hoge bezoekersaantallen.

 

Herenmodezaak Meyer & Meyer organiseert sinds 1995 ook jaarlijks in september/oktober een vierdaagse verkoopactie onder de naam “4 Fabulous Business Days”. In 2011 vond de Bijenkorf dat Meyer & Meyer met haar verkoopactie teveel in haar vaarwater kwam en sommeerde Meyer & Meyer onder andere te stoppen met de op haar merkrechten inbreukmakende activiteiten. De aanleiding van deze sommatie was dat Meyer & Meyer gedurende de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf en daarop volgende zondag een verkoopactie met de naam “4 Fabulous Business Days” voerde. Voor deze verkoopactie had Meyer & Meyer een advertentie laten plaatsen in het landelijk dagblad ‘Het Parool’, waarin zij gebruik maakte van de woorden “de Bijenkorf” en “3 Dwaze Dagen”. Aan deze eerste sommatie is door Meyer & Meyer geen gehoor gegeven en door de Bijenkorf niet opgevolgd. Tot een jaar later. Op een poster van Meyer & Meyer die in de etalages van de winkels hing stonden de volgende teksten: ‘Bijzondere aanbiedingen’, ‘4 Dol Dwaze Dagen’ en ‘Dol Dwaze Prijzen’. De poster had een groene achtergrondkleur met daarop zwarte letters. De letter ‘bij’ uit de woorden ‘bijzonder’ en ‘bijzondere’ waren rood gekleurd.

 

                             

 

Volgens de Bijenkorf ging Meyer & Meyer wederom een brug te ver: hier was alweer sprake van inbreuk op de merkrechten van de Bijenkorf.  Hoewel Meyer & Meyer dit keer wel bereid was om een onthoudingsverklaring te tekenen waarin zij verklaarde geen gebruik meer te maken van het teken ‘De Bijenkorf’, het teken ‘3 Dwaze Dagen’ en de tekst ‘Dwaze dagen’ in haar verkoopadvies op straffe van een boete, startte de Bijenkorf toch een procedure bij de rechter. De rechter heeft op 10 september jl uitspraak gedaan en geoordeeld dat de Bijenkorf, ondanks de afgegeven onthoudingsverklaring, nog steeds belang had bij haar vordering en dat Meyer & Meyer met haar advertentie en poster inbreuk heeft gemaakt op de woordmerken “de Bijenkorf” en “Drie dwaze dagen”. De rechter is verder van oordeel dat de uitingen “bijzondere(e)” en “dwaze” in reclame-uitingen door de consument worden opgevat als normaal taalgebruik om de bijzondere aard van de aanbieding te beschrijven. Door het gebruik van deze woorden kan volgens de rechter geen sprake zijn van merkinbreuk. De kleurencombinatie geel/zwart is ook toegestaan omdat Meyer & Meyer hebben aangetoond dat veel winkelketens deze kleuren in promotiemateriaal gebruiken.

Deel dit artikel