Home Actueel Archief Doodschop bij voetbal leidt tot gevangenisstraf

Doodschop bij voetbal leidt tot gevangenisstraf

Archief Sportrecht
04-01-18

Op 17 september 2017 was er een “kopschop-incident” tijdens de wedstrijd tussen VVH Velserboek en Badhoevedorp. Een speler van Badhoevedorp schopte Jur Swier van VVH Velserbroek tegen zijn hoofd, terwijl hij al op de grond lag.

De politie arresteerde de overtreder meteen en sinds september zit hij in hechtenis. De rechtbank heeft de dader deze week één jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Eerder schreef ik over de zaak van de speler die tijdens een voetbalwedstrijd een speler van de tegenstander met een onbesuisde tackle had neergelegd. Het gerechtshof oordeelde toen dat sprake was van het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De dader had bewust het risico genomen dat de tegenstander door zijn overtreding letsel zou worden toegebracht. Toen kwam de dader er nog van af met een taakstraf van 120 uur. In de zaak van september 2017 heeft de rechtbank aanzienlijk zwaarder gestraft.

Bewijs is altijd moeilijk. Tijdens een wedstrijd in december 2017 in Etten-Leur tussen DSE en Victoria’03 is ook een speler aangehouden die zijn tegenstander tegen zijn hoofd schopte. De dader werd een poging tot zware mishandeling verweten, maar er waren tegenstrijdige lezingen over hetgeen precies was gebeurd. Vond de overtreding plaats “tijdens het spel”, of was sprake van natrappen. In de zaak van “kopschot-incident” was er geen discussie en is terecht een zware straf opgelegd.

Het is spijtig te moeten constateren dat dergelijke incidenten moeilijk zijn uit te bannen. De KNVB heeft een zwarte lijst waarop alle namen staan van voetballers die zich hebben misdragen. Zij worden in ieder geval niet meer opgesteld.

 

Deel dit artikel