Home Actueel Archief Deze rechter begrijpt de kinderen

Deze rechter begrijpt de kinderen

Archief
31-08-17

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed vorige week een wel heel bijzondere uitspraak, namelijk een in ‘Jip-en-Janneke-taal’.

De kinderen hadden aangegeven de uitspraak in het geschil tussen hun gescheiden ouders goed te willen begrijpen. De rechter voldeed graag aan dat verzoek.

De vader had in eerste aanleg al gevraagd om de kinderen te mogen inschrijven in zijn woonplaats en bij een middelbare school bij hem in de buurt. De moeder had namelijk verhuisplannen: ze wilde naar Zwitserland, onder meer omdat zij en een van de kinderen daar minder last zouden hebben van astma. Maar de vader zag die verhuizing niet zitten, ook al niet omdat grondige oriëntatie en voorbereiding op deze ingrijpende stap volgens hem ontbraken. De rechter stelde hem in het gelijk, waarna de moeder in hoger beroep alsnog toestemming voor de verhuizing vroeg. Maar ook in hoger beroep werd dat verzoek afgewezen.

De kinderen wilden de beslissing van de rechter plus zijn overwegingen goed kunnen begrijpen. De rechter schreef dan ook een speciale uitleg in het vonnis. En niet alleen legde de rechter uit wat de overwegingen waren, maar hij toonde ook begrip voor de kinderen. ‘De problemen van school, vriendjes en contact met vader kunnen net zo goed in Nederland worden besproken en aangepakt. Dat kunnen de ouders samen doen en als dat niet lukt kunnen zij hierbij hulp zoeken. Het hof vindt het jammer dat de kinderen, omdat hun ouders niet goed kunnen overleggen met elkaar, nu in zo’n spannende en onzekere situatie terechtgekomen zijn”, staat er in het vonnis.

Wilt u meer weten over de positie van kinderen bij een scheiding?

 

Deel dit artikel