Home Actueel Arbeidsrecht Derde tranche NOW heropend en toch geen versobering in Q1 2021

Derde tranche NOW heropend en toch geen versobering in Q1 2021

Arbeidsrecht
22-12-20

Sinds 14 december jl. gelden er strengere coronamaatregelen die een groot deel van de ondernemers treft. In verband met deze aanscherpingen en bijbehorende verplichte sluitingen, is het aanvraagtijdvak van de derde tranche van NOW 3.0 heropend. Het is mogelijk om tot en met 27 december 2020 alsnog een aanvraag in te dienen. Wees er op tijd bij.

Daarnaast heeft het Kabinet een aantal versoberingen in de NOW 3.0 regeling teruggedraaid. Ook is het omzetbegrip verduidelijkt. Wij informeren je daarover.

Wijzigingen in vergoedings- en omzetpercentages NOW 3.0

Het kabinet wil in deze moeilijke fase de werkgelegenheid en bedrijvigheid blijven ondersteunen en werkenden en ondernemers helpen. Daarom heeft het kabinet ervoor gekozen om NOW 3.0 in de vierde tranche toch niet af te bouwen en gelijk te houden aan de derde tranche van Q4 2020.

Dit betekent dat:

Ten aanzien van de vijfde tranche van NOW 3.0 zijn vooralsnog geen wijzigingen aangekondigd. Het lijkt er vooralsnog op dat het NOW-steunpakket in de vijfde tranche dus wel wordt afgebouwd, maar dit kan – net als de vierde tranche – plots veranderen.

Hieronder tref je een overzicht van regels voor NOW 2.0 en NOW 3.0 per tranche.

Omzetbegrip NOW

Ten aanzien van het omzetbegrip heeft het kabinet het een en ander verduidelijkt. Eerder gaf het kabinet aan dat ‘alle corona-gerelateerde’ subsidies meegerekend moeten worden in de omzet voor de NOW. Dit is echter genuanceerd. Voor vijf corona-gerelateerde subsidies, namelijk de TVL, TOGS, Regeling continuïteitsbijdrage zorg, beschikbaarheidsvergoeding OV-bedrijven en Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw, geldt dat zij wel tellen als omzet voor de NOW. Bij alle andere subsidies is dit niet het geval.

We houden je uiteraard op de hoogte over nadere ontwikkelingen. Voor een nadere toelichting zijn de advocaten van ons Team Arbeidsrecht graag beschikbaar.

Deel dit artikel