Home Actueel Archief Denim City geopend

Denim City geopend

Archief
20-04-15

Donderdagavond 16 april werd Denim City geopend door burgemeester Eberhard van der Laan. Hiermee komen initiatiefnemers van James Veenhoff en Mariette Hoitink steeds dichter bij de verwezenlijking van hun droom om van Amsterdam dé denim capital te maken. 

Sinds 2009 werken James Veenhoff (partner bij het consultancy bureau Fronteer Strategy) en Mariëtte Hoitink (eigenaar van HTNK fashion recruitment & consultancy) als founders van House of Denim aan verschillende projecten die Amsterdam steeds blauwer kleuren. Zo is House of Denim de drijvende kracht achter de Jean School (de eerste denimopleiding wereldwijd), de Global Denim Awards en de Amsterdam Denim Days. Vorig jaar werd voor het eerst Kingpins naar Nederland gehaald, de stoffenbeurs die alleen de beste weverijen, wasserijen en fabrikanten van denim wereldwijd vertegenwoordigt. Afgelopen week streek Kingpins voor de derde maal neer in Amsterdam en werd de vakbeurs bezocht door vele Europese denimlabels.

De deminbranche is de laatste vijftien jaar in Nederland immens gegroeid dankzij merken als G-Star, Scotch & Soda, Denham en K.O.I en buitenlandse brands die hier hoofdkantoren en designstudio’s hebben geopend. Omdat de productie van denim zeer vervuilend is, ambieert House of Denim – met als slogan Towards a Brighter Blue – bij te dragen aan een gezondere en meer duurzame denimindustrie. Denim City kan dan ook gezien worden als een centrum voor ambacht en innovatie en een netwerkplatform voor de grootste spelers uit de denim industrie. Paradepaardje is het Blue Lab, een hightech research & development center waar wordt gewerkt aan technologische en duurzame oplossingen voor de hele laundry en finishing industrie. Zo gebruiken de machines in Denim City nevel in plaats van water (voor het maken van één spijkerbroek wordt nu gemiddeld zevenduizend liter water gebruikt) en spuit een robot de noodzakelijke chemicaliën op denim om zo de werkomstandigheden gezonder te maken.

Niet alleen denimmerken kunnen terecht voor research & development in het Blue Lab, er is ook ruimte voor de studenten van de Jean School en het AMFI of bijvoorbeeld onderzoekers van universiteiten. Voor de consument is er een ambachtelijke Workshop gevestigd naast de Foodhallen aan het Bellamyplein in Amsterdam, waar het up-cyclen van jeans centraal staat en waar men terecht kan om een jeans te laten repareren of op maat te laten maken.

Bron: Style Indicator

Deel dit artikel