Home Actueel Archief Demotie: een redelijke stap terug

Demotie: een redelijke stap terug

Archief
23-03-17

ABN Amro maakt schoon schip en dat betekent voor zo’n dertig topmanagers ofwel demotie ofwel vrijwillig vertrekken. Demotie: hoe werkt dat eigenlijk?

Demotie – teruggaan uit een hogere functie naar een lagere – houdt vaak een salarisverlaging in en/of verlies van emolumenten en privileges. Werkgevers en werknemers kunnen niet terugvallen op de wet, want het begrip demotie komt er niet in voor. Jurisprudentie is er genoeg.

Waarom?

Reorganisatie van een bedrijf kan een aanleiding zijn. Soms ligt de reden in de werknemer zelf besloten: de werknemer functioneert onvoldoende en pogingen om daar verbetering in te brengen leveren niet het gewenste resultaat op. Demotie kan dan een manier zijn om een medewerker te behouden in een functie die minder veeleisend is.  Demotie kan ook bedoeld zijn om een ontslagvergoeding te ontwijken of te verlagen. De werkgever doet een aanbod tot demotie, de werknemer weigert. De werkgever ontslaat vervolgens de werknemer en geeft in de ontslagprocedure aan dat hij vervangend werk geboden heeft, dat door de werknemer is geweigerd.

Kan dat zomaar?

Een werkgever kan geen demotie afdwingen, dat zou neerkomen op eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Maar een werknemer kan een voorstel tot demotie ook niet zomaar afslaan.

Een voorstel tot demotie moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

Wat is redelijk?

De redelijke aanleiding is bijvoorbeeld disfunctioneren van de medewerker, maar dat moet wel aangetoond worden met een degelijk dossier. Hiervoor gelden dezelfde eisen als voor een ‘gewoon’ disfunctioneringsdossier. Een redelijk voorstel bevat vaak een afbouwregeling, waarin salaris en afbouwtermijn beschreven zijn. Een salarisachteruitgang van ongeveer 10% wordt in de jurisprudentie over het algemeen als redelijk aangemerkt net als een afbouwtermijn van zes tot twaalf maanden.

Meer weten?

 

Deel dit artikel