Home Actueel Archief De zorgplicht van de assurantieadviseur

De zorgplicht van de assurantieadviseur

Archief
20-01-11

De zorgplicht van een assurantieadviseur gaat verder dan u denkt. Het spreekt voor zich, dat een assurantieadviseur moet waken over de belangen van de klant die bij hem (of via hem) verzekeringen heeft afgesloten. Maar hoe ver gaat die plicht? Volgens de rechter gaat deze plicht vrij ver naarmate de adviseur meer weet over de klant. Wat was het geval?

 

Man en vrouw hadden, toen ze nog samenwoonden, een levensverzekering afgesloten op elkaars leven en de premie werd kruiselings betaald. Dit ter voorkoming van successierechten over de uitkering. Vele jaren later trouwden zij in gemeenschap van goederen. Dat werd ook blij meegedeeld aan de verzekeringsadviseur die hen jaarlijks bezocht en hen uiteraard feliciteerde, maar het daarbij liet. Toen de man overleed, was echter ‘Leiden in last’, want als gevolg van het huwelijk moesten er toch successierechten worden betaald.

 

De zaak kwam voor de rechter omdat de vrouw vond dat de verzekeringsadviseur haar had moeten waarschuwen. De rechter gaf haar gelijk. De rechter vond dat de adviseur de klant op tijd moet wijzen op de feiten, die hem bekend worden en de gevolgen daarvan voor de verzekeringen die in zijn portefeuille zitten.

 

Interessant is nog, dat de verzekeringsadviseur ontkende, dat het mogelijk was om het huwelijksvermogensregime aan te passen tijdens het huwelijk, althans dat hij dat niet hoefde te weten. De wet (artikel 1:119 BW) is daar echter duidelijk over en het onderwerp maakt ook deel uit van de opleiding van de (al dan niet oplettende) verzekeringsadviseur.
 

Deel dit artikel