Home Actueel Archief De weerbarstige praktijk van het ontslagrecht

De weerbarstige praktijk van het ontslagrecht

Archief
20-03-17

Een van de gedachten van het nieuwe ontslagrecht was dat het voor ondernemers gemakkelijker zou worden om werknemers te ontslaan. De praktijk is echter weerbarstiger. Gaat Rutte III er iets aan doen?

Vandaag laat Vivienne van Eijkelenborg , directeur van Difrax (producent van baby-artikelen), nog eens duidelijk weten dat ze grote moeite heeft met het huidige ontslagrecht. ‘Ik moet maanden lelijke dingen over een werknemer opschrijven en het keer op keer vertellen, het is voor beide partijen een ramp’, zegt ze in het Financieele Dagblad in een interview ter gelegenheid van haar aftreden als Zakenvrouw van het Jaar.

Ook dan is de kans redelijk groot dat een kantonrechter haar verzoek tot ontbinding van een arbeidsovereenkomst afwijst. Dat gebeurt namelijk bij 79% van de ontbindingsverzoeken met als grondslag disfunctioneren. Voor de overige grondslagen die de wet nu voorschrijft, geldt dat om en nabij 50% van de ontbindingsverzoeken wordt afgewezen. Die grondslagen kunnen bijvoorbeeld liggen in een verstoorde arbeidsrelatie of verwijtbaar handelen van een werknemer.

De verplichte loondoorbetaling bij ziekte gedurende de eerste twee jaar maakt het volgens Van Eijkelenborg onverantwoord om mensen in dienst te nemen. Nederland is met deze verplichting dan ook een van de braafste jongetjes uit de Europese klas: zieke Nederlanders krijgen de meeste steun. In Duitsland, krijgen werknemers maximaal 78 weken ziekteverlof uitbetaald, dat dat is dan wel 100% van hun salaris. Britse werknemers krijgen 28 weken lang een vastgesteld bedrag van ongeveer 133 euro per week.

Rutte heeft na zijn gesprek met verkenner Edith Schippers al laten weten dat hij ‘werkgeverschap aantrekkelijker’ wil maken, waarmee hij ongetwijfeld doelt op aanpassing van de  Wet werk en zekerheid, het ontslagrecht en de loondoorbetaling bij ziekte.

 

Deel dit artikel