Home Actueel Archief De volgende veldslag in de Akzo-oorlog

De volgende veldslag in de Akzo-oorlog

Archief
23-05-17

Ruim acht uur duurde de zitting over AkzoNobel bij de Ondernemingskamer. Voornaamste agendapunt: verwijten maken.

De zitting was aangevraagd door de activistische aandeelhouder Elliot Advisors, die onder meer een buitengewone vergadering van aandeelhouders (bava) eist, met als enig agendapunt het ontslag van topman Anthony Burgmans.  Burgmans zou vervangen moeten worden door een ’super-commissaris’ die wel naar de aandeelhouders luistert.

Het verwijt dat AkzoNobel zich doof houdt voor de wensen van de aandeelhouders wordt ondersteund door PPG, de partij die AkzoNobel wil overnemen. Hoewel de advocaat van AkzoNobel nog probeerde om PPG buiten de gerechtelijke discussie te houden (’PPG is geen aandeelhouder en dus d formeel geen belanghebbende bij de zaak Elliott vs Akzo) kreeg CEO McGarry toch het woord. Volgens de voorzitter van de Ondernemingskamer waren ze namelijk wel degelijk partij. McGarry verweet AkzoNobel elitair gedrag: ‘Maar de elitaire tijd dat de top wel even vertelt hoe het moet, is voorbij.’ 

AkzoNobel mocht zich na een ochtend vol verwijten in de middag verweren. Het verf- en chemieconcern zelf zegt dat in de afgelopen maanden wel 160 gesprekken of bijeenkomsten met aandeelhouders plaatsvonden. Burgmans meent dat hij hun wensen en grieven kent.

De strijd is nog niet gestreden. Maandag 29 mei nabeurs komt de Ondernemingskamer met een beschikking.

 

Deel dit artikel